Jolandatoet.nl

Recepten op dit blog!

door | Recepten, Voeding

Okee, okee, okeeeeee, jullie hebben gewonnen; ik ga weer recepten plaatsen op dit blog!

Welles, nietes, welles

Al vanaf het eerste moment dat ik blog, ergens in de oudheid, plaats ik recepten. Omdat ik het leuk vind. Omdat ik ontzettend veel hou van eten. Omdat ik zelf heel veel recepten bedenk, verzin en ontwikkel. Ik hou van eten!

En dus was het voor mij knetterlogisch dat ik mijn recepten deelde met de wereld. Totdat die wereld dusdanig veranderde, dat ik op werkelijk ieder recept reacties kreeg. Aan de ene kant leuk, want hoe leuk is het als mensen laten weten dat ze je recepten lekker en leuk vinden?

Nietes!

Aan de andere kant energievretend en tenenkrommend, omdat steeds meer mensen mij lieten weten dat ze geen champignons, tuinbonen, spinazie of bloemkool lustten. En echt, dat boeit mij geen lor. Ik wil heel graag weten wat je niet lust en niet lekker vindt als je gezellig bij ons komt eten, maar anders niet.

Daarnaast lieten glutenvrije pakjes en zakjes-eters mij weten dat het maken van mijn recepten hen teveel moeite kostte. Dat kan natuurlijk en dan maak je ze niet denk ik dan. Koop je toch lekker kant-en-klare glutenvrije producten? Heb je alleen jezelf mee, mij echt niet.

De laatste groep mensen die mij irriteerde is de groep die vindt dat een recept er goor uitziet of als kots (of nog erger). Er zijn nu eenmaal voedingsmiddelen die fototechnisch lastig zijn en er vaak niet lekker uitzien zoals champignons, gebakken uien, ei, stamppot en o wat dacht je van haring?, zeker met en bij weinig daglicht. En ongeacht wie een recept voor jou publiceert, hij of zij doet dat voor jou, niet voor zichzelf. Ik begon het plaatsen van recepten bloedirritant te vinden.

Genoeg is genoeg

Na ieder recept ontving ik dit soort reacties. En het kostte mij teveel tijd en vooral teveel energie. En dus besloot ik geen recepten meer te plaatsen. En echt, het was heerlijk rustig…

Martin’s recepten op Indenvreemde.nl

Ook op Martin’s blog is het rustig of eigenlijk muisstil. Met Martin is trouwens alles hartstikke goed, lief dat jullie daar regelmatig naar vragen! Maar ook Martin is heel druk bezig met andere dingen en we wonen momenteel in ons huisje in het bos wat het lastig voor hem maakt gerechten naar zijn hart te bereiden. Indenvreemde.nl blijft zeker bestaan en je vindt er al Martin’s recepten. Het kan nog wel een half jaartje duren voordat Martin nieuwe recepten en andere artikelen plaatst op zijn blog. Maar hij komt zeker terug!

Receptverzoeken

Na de relatieve stilte ontving ik opnieuw reacties. Van lieve, leuke en gezellige mensen die mijn recepten zo misten. En vroegen of ik alsjeblieft toch nog dat ene receppie kon doormailen… Dat is voor mij lastig, omdat mijn recepten niet in een makkelijk mailbaar word-bestandje staan of zo. Dus besloot ik nukkig; ik doet het nie…

Heel veel receptverzoeken

Maar eigenlijk ben ik van nature helemaal geen nukkig mens. En bleven de verzoeken om recepten maar toenemen. En terloopse opmerkingen. Die kreeg ik ook. In de trant van ‘maar ik vond jouw recepten altijd zo lekker’. Of ‘jammer dat je geen recepten meer maakt, maar…’. En ik? Werd er vrolijk en blij van! Dat er mensen zijn die de moeite nemen mij te vertellen dat ze mijn recepten zo missen, is toch te leuk! En lief en aardig ook.

Pick your battles!

En dus wikte en woog ik echt lange tijd en besloot ik echt geen recepten meer te gaan plaatsen. Tot ik een paar dagen geleden weer zo’n leuke en lieve reactie kreeg dat ik me realiseerde dat het zo toch niet langer kan. Ik besloot te gaan voor deze leuke mensen, mijn trouwe lezers die zo graag mijn receppies maken! Jullie hebben gewonnen; ik ga weer recepten voor jullie maken. En o jongens, wat vind ik dat een enorme eer!

Wat kun je verwachten?

Er komen dus weer recepten op dit blog!  Mijn recepten zijn altijd en da’s een keiharde belofte:

Glutenvrij

Al mijn recepten zijn glutenvrij, omdat ik nu eenmaal glutenvrij eet. Glutenvrije kookrecepten zijn voor iedereen goed te maken, glutenvrije bakrecepten zijn moeilijker en met vreemde ingrediënten, omdat gluten in recepten zorgt voor elasticiteit en smeuïgheid. Daarom zijn glutenvrije producten vaak niet te vreten droog, taai en korrelig. En juist daarom experimenteer ik erop los en produceer ik eerst altijd misbaksels die ik net zo lang verbeter tot ik een lekker receppie voor je heb.

Lekker

Want of je nou glutenvrij moet eten of niet, de keiharde eis aan al mijn gerechten, is dat ze lekker zijn! Want waarom zou je niet lekker eten als er zoveel lekkers beschikbaar is? En natuurlijk betekent lekker voor iedereen iets anders, daarin maak je zelf je keuze.

Balans tussen gezond en minder gezond

80% van mijn maaltijden is gezond en de overige 20% hoeft dat niet te zijn. Daarom is een aantal van mijn recepten gezond en een aantal minder of niet. Ik weet zelf heel goed wat wel en niet gezond is, omdat ik orthomoleculair voedingsadviseur ben. En toch gebruik ik af en toe ‘duivelse producten’ als kristalsuiker hoe schandalig, verschrikkelijk en vreselijk dat ook is…

Met gezonde voeding kun je je gezondheid zowel mentaal als fysiek heel snel verbeteren. Als je er vandaag mee begint, merk je over een paar dagen al echt verbetering voor wat betreft energieniveau, darmwerking, geluksgevoel en vaak ook bij eczeem e.d. En dan kun je je permitteren af en toe iets ongezonds te eten, zonder dat je immuunsysteem gelijk in je schoenen ligt.

Het is wel zo dat als je structureel gezond eet en daaraan gewend bent, je behoefte aan ongezonde producten vanzelf afneemt. Op het moment dat je dan weer eens iets ‘lekkers’, maar ongezonds eet, denk aan kant-en-klare poffertjes, een diepvriespizza, een cakeje uit de supermarkt of een frikandel, kun je je echt een hoedje schrikken en het lekkers typeren als over de top zoet, jakkieblakkie zout, walgelijk vet, smaakt naar karton en allesbehalve lekker. Dat je je daarna urenlang opgeblazen, misselijk, geïrriteerd en niet lekker in je vel kunt voelen maakt dit type eten nog minder lekker…

Soms vlees, soms vis, vaak zonder

Wij eten gemiddeld 2 tot 3 keer per week vlees of vis. Zoveel mogelijk bio of msc. In mijn recepten gebruik ik dus ook vlees en vis. Of niet, omdat we steeds vaker kiezen voor vegetarisch of vegan. Ik ben geen veganist en zal dat ook nooit worden, omdat ik dol ben op kaas. Eieren zie ik als waardevolle aanvulling op mijn glutenvrij dieet. Vegan glutenvrij maakt me echt ongelukkig, dus daarvoor kies ik bewust niet.

Wel houden Martin en ik zoveel mogelijk rekening met dierenwelzijn en milieu. Zo eten wij nooit Nutella o.i.d. vanwege ontbossing en kiezen wij zoveel mogelijk voor msc vis. Dat is wilde vis (uit de zee dus) en geen kweekvis. Kweekvis = asc en wordt altijd gekweekt. Kweekvis (asc) kan biologisch zijn, wilde vis (msc) niet, simpelweg omdat je niet van een vis uit zee kunt controleren wat ie gegeten heeft… En ondanks de belachelijk hoge prijs, kopen wij alleen biologische eieren. Dan eten we maar een eitje minder…

De recepten zijn terug!

Ergens later deze week zal ik mijn eerste recept voor je plaatsen. Ik weet op dit moment nog niet wanneer en welk. Ik moet namelijk mijn receptenblogs opnieuw maken (ik kan niet zomaar een oud blog publiceren, dat gaat niet) en ik ben een beetje druk met het grote project in mijn leven dat je kunt volgen op mijn nieuwe website.

Maar, zeer binnenkort kun je het eerste recept verwachten en ik hoop met heel mijn hart dat heel veel leuke, gezellige, gelijkgestemde mensen mijn recepten gaan maken en uitproberen! Vanaf deze week vind je weer recepten op dit blog!

Hi, ik ben Jolanda Toet!

Op dit blog schrijf ik over het en mijn leven vanuit mijn levensmotto ‘Leef je joy!’.

Met mijn artikelen wil ik jou inspireren je allermooiste leven te leven en je niet te laten intimideren, kleineren, chanteren of monddood maken, maar van iedere dag een feestje te maken. Leef je joy, juist nu!

Maak er iets moois van vandaag!

Wil je iets met me delen? Stuur een e-mail naar: leefjejoy@jolandatoet.nl.

Artikelen voor en over bewust leven