Rustig aan of…

Rustig aan of…

door | Persoonlijk

Onlangs schreef ik onder andere dat ik het momenteel rustig aandoe. En terwijl ik dat schreef, realiseerde ik me dat dat helemaal niet waar is…

Rustig aan

In december sprak ik met mezelf af dat ik het rustiger aan zou doen in het leven. En vooral minder uren zou besteden aan werk. Het nadeel van dit soort werk is namelijk dat je er altijd mee bezig bent, ook ’s avonds en ook in het weekend. En op een gegeven moment wordt dat heel normaal…

Snel nog even

De afgelopen twee jaar deed ik vooral dingen snel en nog even. Nog even een afbeelding maken, snel een blog in WordPress zetten, nog even opzoeken welke plugin ik kan gebruiken voor x of y, snel checken of er een back-up gemaakt is. Snel nog even is vaak helemaal geen goed idee. Maar ook snel nog even wordt op een gegeven moment heel normaal…

Ongezelligheid

Ook Martin is heel druk bezig met het verder ontwikkelen van zijn website Indenvreemde.nl en andere leuke dingen. En dus waren wij samen nog even snel met van alles en nog wat bezig. En dan vooral met werkgerelateerde zaken. Omdat het zo normaal wordt, heb je niet in de gaten dat je te veel van jezelf vergt. Dat je roofbouw pleegt op je eigen lichaam. Dat je oververmoeid raakt. En dat je steeds vaker ongezellig doet, geïrriteerd raakt door die ander, snauwt en grauwt, ongeduldig wordt, bent en ook blijft, die ander dodelijk vermoeiend vindt en ruzie maakt om helemaal niks. En zelfs dat wordt op een gegeven moment heel normaal…

Noodrem

En dat is niet waar! Op het moment dat we ontdekten dat we elkaar constant bekritiseerden en zwaar geïrriteerd op elkaar reageerden, trokken we aan de noodrem. Samen, want ja, zo zijn we. We vertrokken naar ons huisje in het bos in Drenthe, sliepen en lazen veel en hadden een relaxte week waarin we niet alleen veel kibbelden, maar ook veel lachten. We maakten afspraken met name over onze werktijden en ons (werkgerelateerde) internetgebruik en gingen lekker lezen. En nee, dat is nog niet heel normaal…

De allerleukste

Inmiddels zijn we een aantal weken verder, gaan we veel vaker vroeg of in ieder geval op tijd naar bed, werken en internetten we veel minder in de avonduren en weekenden, maar gaan we lekker samen buiten wandelen en zijn we bezig met een heuse leesinhaalslag. En het is heerlijk! We zijn nog niet uitgerust, maar wel minder oververmoeid, lachen, gieren en brullen weer met elkaar en het allerbelangst; we vinden elkaar weer de allerleukste en liefste. Gelukkig is dat bij ons heel normaal!

Anders werken = ander resultaat

Het belangrijkste verschil wordt veroorzaakt doordat ik het resultaat van wat ik doe op een dag, heb losgelaten. In het verleden stelde ik mezelf bijvoorbeeld als doel om 8 blogs op een dag te schrijven en in WordPress te zetten. Acht ja… Dat vond ik echt heel normaal. O ja, voor jouw info; het duurt ongeveer een uur voordat ik een blog in WordPress geplaatst heb inclusief foto’s uploaden en alles wat erbij hoort. Dat is zonder het schrijven van de inhoud van het betreffende blog. Daarover doe ik gemiddeld een half uur tot een uur per blog. Dus even een snel optelsommetje; 8 x blog schrijven x 45 minuten = 6 uur + 8 x blog plaatsen = 8 uur = 16 uur. Per dag. Zonder al die andere dingen die er ook bijhoren; coaching (een uur coaching kost ongeveer 2,5 uur tijd inclusief voorbereiding en afronding), social media, foto’s maken, bewerken en uploaden, cursusmateriaal schrijven, productontwikkeling, administratie, nieuwsbrief maken en versturen en ga nog maar even zo verder. Ik ging steeds sneller werken en mezelf steeds meer opjagen. Vind je het gek dat je het gevoel hebt dat je tijd tekort komt? Joehoeeee, aarde aan Jolanda! En neeeee, dit mag nooit normaal worden!

Resultaat loslaten

Ik liet het resultaat van wat ik van mezelf verwachtte helemaal los en ging rustig en ontspannen aan het werk. Ik schreef die bewuste nieuwsbrief uit de inleiding van dit blog en het kwartje viel. Nou ja, zeg maar gerust het kwart viel! Ik schreef dat ik het rustig aandoe. Maar dat doe ik helemaal niet! Ja, in vergelijking met die gekke overspannen zenuwinzinkingveroorzakende toestand van 16 uur per dag werken lees roofbouw plegen op je lichaam, is dit heerlijk rustig. Maar eigenlijk is dit helemaal niet rustig, maar gewoon normaal. En ik ben heel benieuwd of dit voor mij nieuwe normaal ooit normaal wordt…

Waarom doe je wat je doet?

Nooit meer wil ik terug naar mijn oude, lees gebruikelijke manier van werken. Omdat het niet gezond is continu roofbouw te plegen. Natuurlijk is het hartstikke fijn om te weten dat ik zo enorm kan knallen, maar toch heb ik me voorgenomen dat alleen nog in crisissituaties te doen. En wanneer is het nou echt crisis? Eigenlijk nooit toch? De reden dat ik steeds meer en harder ging werken, was dat ik het zo graag goed wil doen. Zo graag zoveel mogelijk vrouwen wil helpen (wat overigens prima kan met online cursussen). Die intentie is prachtig, maar niet als het ten koste van de kwaliteit van je leven gaat. Dat is echt niet normaal…

Zeer Belangrijk, maar niet perfect

En natuurlijk is het Zeer Belangrijk (met hoofdletters) werk dat ik doe. Maar werk kan nooit en te nimmer belangrijker zijn dan je leven. De reden dat ik ook dit soort dingen met je deel, is dat ik je wil laten zien dat ook mijn leven niet perfect is. Dat ook ik tegen dingen aanloop in het leven waarmee ik worstel. Dat ik mijn neus stoot. Fouten maak. Op mijn bek ga. En reflecteer. Me bezin. Om die dingen waarover ik niet tevreden ben, te veranderen. Zelf (dingen) veranderen is het enige dat echt werkt en eigenlijk is dat heel normaal…

Rustig aan of…

En dus ga ik door met gewoon normaal werken en ga dat niet langer bagatelliseren of minder maken door het rustig aandoen te noemen. Rustig aan doen is nog net even iets anders. Dat doe ik tegenwoordig in het weekend dat ik gebruik om op te laden, te ontspannen en uit te rusten. En zo komt mijn leven steeds meer in balans. En hopelijk wordt dat op een gegeven moment heel normaal!  

Meer persoonlijke blogs

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!