Jolandatoet.nl

Schatzoeken op het strand

door | Liefde & Geluk, Natuur, Spiritualiteit

Schatzoeken op het strand is schatten zoeken voor jong en oud, klein en groot en pure rijkdom… Leuk dat je meezoekt!

Schatzoeken

De wereld is mijn speeltuin! is een van mijn persoonlijke wijze levenslessen. Dat houdt in dat ik de wereld letterlijk zie als speeltuin, hoe groot of hoe klein die wereld ook is. Spelen is leuk! Ook als je al lang ‘groot en wijs’ bent. Juist als je wijs bent, blijf je spelen, ongeacht je leeftijd.

Spelen zorgt ervoor dat je je vrij en blij voelt en het houdt je jong. Omdat je met andere ogen naar dingen kijkt. Omdat je je niets aantrekt van wat anderen van je vinden als je huppelt omdat je dan zo lekker gaat, in de plassen stampt, aan winkelwagenracen doet met wildvreemden, je net gevonden buit op straat deelt met een toevallige voorbijganger en vooral heel veel plezier maakt.

Niet alleen goed om jong te blijven en je joy te leven, buiten spelen is ook helemaal top voor een frisse neus…

Schat vinden

Schatzoeken kun je overal doen waar jij dat leuk vindt; ook in je eigen kelder of op zolder bij je (groot)moeder. Met of zonder kinderen. Met je partner of lekker alleen. Ga erop uit. En als je goed om je heen kijkt, zie je veel meer schatten dan je ooit had kunnen denken! Vandaag deel ik onze schatten met je die we vonden op het strand. Ik wens je heel veel zoek- en vindplezier!

Schuim op het strand, wow, wat een vondst! Schuim op het strand is niet vies en betekent niet (direct) dat de zee vervuild is. Het betekent gewoon dat de zee de was heeft gedaan. Nee hoor, grapje dit…

Schuim op het strand en in zee ontstaat in het voorjaar door massale algengroei (algenbloei) doordat de temperatuur stijgt. Door vervuiling neemt wel het aantal algen toe. Eencellige algen (met supergezond chlorofyl) sterven af en de eiwitten ervan worden in het zeewater afgebroken en door de wind opgeklopt tot schuim. Bijzonder hè?

De tere en ongekende schoonheid van een schelp in het zand…

De natuur verzorgt zelf de styling, niks meer aan doen…

Ook mijn mannetje is een echte schatzoeker en vinder! Zat als kind bij de padvinders, dat blijft erin zitten…

Dit is sepia; het rugschild van een zeekat oftewel een inktvis (sepia). Dit rugschild zorgt voor stevigheid en om het drijfvermogen van inktvissen te regelen. Het bevat kalk dat vogels nodig hebben bij het leggen van stevige eieren en voor hun bloedsomloop. Daarom wordt sepia gebruikt om in vogelkooien van vogels te hangen. Gewoon op het strand te vinden. Is het niet enig?

En ja, ja, deze grote felblauwe jongen is de bloemkoolkwal en wordt ook wel zeepaddenstoel genoemd. Vraag me niet waarom…

 

What a wonderful world!

Wooooow, wat is dit? Dit is een kapsel van zeewulkeitjes. Een zeewulk is een zeeslak. In ieder kapsel zitten duizenden eitjes, waar uiteindelijk enkele tientallen slakjes uitkruipen. Als de slakjes de kapsels hebben verlaten, blijven de lichte en moeilijk afbreekbare kluwens achter. De kapsels die op het strand liggen, zijn losgeraakt. Soms door waterbewegingen, maar vaker door vistuig dat over de bodem wordt gesleept. 

Overbevissing (het loswoelen van de zeebodem) en  verontreiniging vormen serieuze bedreigingen voor de zeewulk en heel veel ander zeeleven. Juist ook om deze reden ben ik tegen het plaatsen van windmolens in zee. De nadelen zijn namelijk groter dan de voordelen.

En je hoeft maar heel even om je heen te kijken om te zien dat de hebberigheid van de mens al genoeg natuur verwoest en schade aangericht heeft. Wil je echt groen en duurzaam leven? Kies dan niet voor windmolens! Want zeg nou zelf; dit moet toch blijven voortbestaan?

Wulkeneitjes, zo wonderschoon…

Hallo kwal! Dit is de zeedruif ook wel ribkwal genaamd. Helemaal zeker weet ik dit niet, dus wie het weet, mag het zeggen…

Als afsluiter van deze geweldige schatzoek- en vooral schatvindtocht nog twee plaatjes van het zeepsop van de zee, oftewel het algenschuim.

Deze wolk van schuim lijkt te zweven van geluk…

Dankjewel voor het meekijken, trek je stoute schoenen aan, ga naar buiten, speel en vooral zoek en vind je eigen schat!

Hi, ik ben Jolanda Toet!

Op dit blog schrijf ik over het en mijn leven vanuit mijn levensmotto ‘Leef je joy!’.

Met mijn artikelen wil ik jou inspireren je allermooiste leven te leven en je niet te laten intimideren, kleineren, chanteren of monddood maken, maar van iedere dag een feestje te maken. Leef je joy, juist nu!

Maak er iets moois van vandaag!

Wil je iets met me delen? Stuur een e-mail naar: leefjejoy@jolandatoet.nl.

Voel je vrij!