Sinterklaas kapoentje

Sinterklaas kapoentje

door | Leven

Ik ben dol op sinterklaas, vind het zo’n enige man! Ook ben ik groot fan van meezingen van al die te gekke sinterklaasliedjes. Maar ik beken; sommmige van die liedjes heb ik nooit begrepen. En wat heeft sinterklaas met een gecastreerde haan te maken? Ja, je leest het goed, een gecastreerde haan… En wtf is Klaas Kapoen? Ik ging voor je op onderzoek uit.

Sinterklaas kapoentje

Ik beken; op mijn 49e ben ik nog steeds dol op Sinterklaas. Sinterklaas is voor mij de heiligste der heiligen. Hij staat dan ook jaarrond pontificaal ‘mooi te wezen’ in een kastje boven mijn bed, zie de foto bovenaan dit blog. Deze Sinterklaas heb ik al 45 jaar in mijn bezit. Zijn staf ben ik ergens onderweg in het leven kwijtgeraakt, zo gaat dat. Het is een van de weinig dingen uit mijn jeugd die ik nog heb en die ik koester.

Lekker meezingen

Wat ik behoorlijk vreemd vind, zijn veel van de aloude sinterklaasliedjes. Bijvoorbeeld; Sinterklaas kapoentje. Kapoentje? Huh? Kapoentje? Wat is in hemelsnaam een kapoentje? In dit sinterklaasliedje wordt vast geen lieveheersbeestje bedoeld.

Kapoen; uuuh wat is dat nou weer?

Betekenissen van het woord kapoen zijn, hou je vast: gecastreerde haan, vreemde gast, schurk, bandiet. Daarnaast is kapoen een scheldwoord voor Joden, tsja. Ik ben van Joodse komaf, so don’t blame me. In Vlaanderen gebruikt men het woord kapoentje in de betekenis van deugniet (voor kinderen). Dat bewijst maar weer eens dat men in Vlaanderen veel gezelliger en lieflijker is dan hier in Nederland.

Gecastreerde haan

Mij lijkt het niet aannemelijk dat Sinterklaas wordt aangeduid als gecastreerde haan, maar wie ben ik? Misschien heeft ‘gecastreerde haan’ iets te maken met het celibataire leven van de goede Sint, althans als we ervan uitgaan dat Sinterklaas celibatair leefde. Wie het weet mag het zeggen.

Klaas Kapoen

Denk je alles gehad te hebben en dan blijkt er ook nog ene Klaas Kapoen ‘bestaan’ te hebben. Klaas Kapoen, dat meen je toch niet? Klaas Kapoen is een fictief personage dat in de negentiende eeuw veel voorkwam op spotprenten. Deze Klaas Kapoen wilde maar niet deugen en stond bekend als moorddadige schurk. Ook deze mogelijke verklaring voor het nog steeds veel gezongen ‘Sinterklaas kapoentje’ heeft niet mijn voorkeur. Hoe kan onze grote heilige held nu vernoemd zijn naar zo’n moorddadige volksclown als Klaas Kapoen?

Vlaamse invloeden?

Nee, zelf geloof ik dan liever dat de goedheiligman kapoentje wordt genoemd door toedoen van onze Vlaamse buurvrienden. En dat wij Sinterklaas daardoor dus vanuit liefkozende overweging kapoentje zijn gaan noemen. Dat past toch veel beter bij onze grote kindervriend?

Trek je beste tabberd an

Ook zo’n raar woord; tabberd. De tabberd of tabbaard is in de katholieke liturgie (ai, daar gaaaa je met je celibaat!) de soutane of toga; een lang priesterkleed (voor bisschoppen in de hippe kleur paars) en voorzien van 33 knoopjes (het getal 33 verwijst naar het aantal levensjaren van Jezus Christus). Zelf gebruik ik de term ‘trek je beste tabberd an’ te pas en te onpas. Heb je een leuk feestje of ga je uit eten? Trek je beste tabberd an! Ik probeer mij trouwens niet te storen aan het in mijn oren platklinkende woord ‘an’. Want eerlijk is eerlijk het woord ‘aan’ rijmt nóg minder op Amsterdam.

Sinterklaas, goedheilig man
trek je beste tabberd AN
rijd ermee naar Amsterdam
van Amsterdam naar Spáááánje
appeltjes van oráááánje
appeltjes aan de bóóóómen
Sinterklaas zal kóóóómen

Dus ‘an’ is blijkbaar gekozen in het kader van de beste rijmelarij. Maar wat maakt het ook allemaal uit? Het gaat uiteindelijk maar om één ding: Makkers, staakt uw wild geraas en geniet van het heerlijk avondje van Sinterklaas! 

‘Vrolijke, gezellige en liefdevolle sinterklaasavond!’ 

15 Tips voor minder stress

Stress is gelukskiller nummer één. Stress maakt ongelukkig, ziek en nog vet ook en dan bedoel ik niet vet gelukkig… Toch ervaren we allemaal stress in ons leven, lekker dan! Wil je meer geluk in je leven? Zorg voor minder stress. Hoe? Nou, zo! Download hier 15 Tips voor minder stress en ontvang wekelijks inspirerende tips voor een nog leuker leven.

Social media

Sharing is caring!