Spijt van je leven

Spijt van je leven

door | Lifestyle

We hebben allemaal weleens ergens spijt van, in ieder geval kennen we het gevoel van spijt. En spijtig genoeg, is spijt hebben niet heel zinvol… Gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer. Wat we wel kunnen doen, is leren van spijt.

Spijt aan het einde van je leven

Lekker begin van een blog… Toch vind ik het hartstikke nodig, nuttig en zinvol het te hebben over spijt als het einde van je leven in zicht komt. Heel veel mensen blijken dan spijt te hebben. Opmerkelijk genoeg hebben de meeste mensen spijt van dingen die ze niet gedaan hebben.

Waarvan hebben mensen spijt?

Onderzoek wijst uit dat mensen aan het einde van hun leven vooral spijt hebben dat ze:

1. Niet hun eigen leven geleefd hebben
Maar een leven dat eigenlijk niet bij ze paste. Een leven op basis van normen, waarden, overtuigingen, behoeften en wensen van andere mensen. Hieruit blijkt dat je een leven leidt dat je niet wilt als je niet je eigen leven leeft.

2. Te hard gewerkt hebben en teveel tijd hebben besteed aan hun werk
Hard en veel werken als je je werk leuk vindt, ik weet niet of daarmee iets mis is. Alleen maar werken, werken, werken voor nog meer geld, status en macht levert je waarschijnlijk later in je leven gevoelens van spijt op. En werken als vlucht van het werkelijke leven, zeker. Goed voor jezelf op een rij zetten wat jij belangrijk vindt in het leven, helpt hierbij. Balans lijkt ook hierbij weer het gouden toverwoord.

3. Te weinig aandacht hebben gehad voor hun eigen gedachten en emoties en deze te weinig geuit hebben
Jarenlang was het not done je gevoelens te uiten. Zeker als man, want ‘grote jongens huilen niet’. Een slechte zaak zo blijkt. Naar je eigen gevoelens luisteren is ontzettend belangrijk voor het leiden van een gelukkig leven. Je gedachten en emoties wijzen je samen met je hart en intuïtie de weg die je moet gaan. Stelselmatig negeren, je groot houden, stoer doen en nooit kwetsbaar durven zijn werkt niet. Daarvan krijg je later in je leven spijt.

4. Geen contact hebben gehouden met vrienden
Het sluipt er zo snel en makkelijk in. Ik bel Henk volgende week echt. Druk, druk, druk, dus die afspraak komt nog wel. Je hebt het razenddruk met je gezin, werk en vaak ook met je ouders en dan is de koek op. Geen energie en tijd meer om contact te onderhouden met vrienden.

5. Zichzelf niet hebben toegestaan gelukkig te zijn
Dit komt veel vaker voor dan we denken. Er zijn zoveel oorzaken die mensen tegenhouden om gelukkig te zijn. Kijk maar:
* Druk, druk, druk, dus geen tijd voor geluk.
* Op de automatische piloot leven (daarover dalijk meer).
* Stress (negatieve welteverstaan).
* Het leven vandaag negatief laten beïnvloeden door het verleden.
* Zorgen voor en over morgen.
* Negatieve levenshouding.
* Focus op wat je niet hebt en kunt.
* Beperkende gedachten.
* Gebrek aan zelfvertrouwen.
* Vastgeroeste denkpatronen.
* Gewoonten.
* Normen, waarden en meningen van anderen.
* Jaloezie.
* Haat en wrok.
En dan noem ik er nog maar een paar…

Triest en treurig einde

Ik krijg hier altijd een triest en treurig gevoel van, dat blijkbaar zoveel mensen spijt hebben van hun leven. Dat je bijna dood gaat en weet dat je het niet meer anders kunt doen. Dat je je leven niet geleefd hebt, maar dat je je hebt laten leven.

Leer!

Wel fijn en prettig dat je juist door en van dit soort inzichten en onderzoek zo ontzettend veel kunt leren. Zodat je het zelf in je eigen leven anders kunt doen. Je niet later ook met spijt terugkijkt op je eigen leven.

Leven op de automatische piloot

Mogelijk wordt spijt aan het einde van je leven veroorzaakt doordat je je leven op de automatische piloot geleefd hebt. Mensen leven het leven wat ze is overkomen. Niet omdat ze dat leven willen, maar omdat het ze overkomt. Zonder over na te denken. Zonder zich te realiseren dat de tijd die je tot je beschikking hebt in dit leven, iedere dag korter wordt.

Het leven overkomt je niet

Maar weet je, het leven overkomt je niet! Omstandigheden bepalen je leven niet. Het zijn jouw beslissingen die je leven bepalen. Goed nieuws, want dat betekent concreet dat je je leven grotendeels zelf in de hand hebt. Nee joh, niet alles, sommige dingen overkomen je, maar je gedachten, emoties en beslissingen hierover heb je helemaal zelf in de hand!

Lekker chill

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!