Stel je verwachtingspatroon bij

Stel je verwachtingspatroon bij

door | Geluk, Mindset

Het leven loopt zoals het loopt en dat is zelden zoals wij willen, wensen en hopen. En wat een teleurstelling, boosheid, verdriet, ongenoegen, irritatie, pijn en woede als ons leven weer eens niet voldoet aan onze verwachtingen. Het leven wordt stukken leuker en gemakkelijker als je je verwachtingen loslaat.

Verwachting volgens De dikke van Dale

Om verwarring hierover te voorkomen, kijken we eerst even naar wat het woordenboek vertelt over het woord verwachting. Verwachten = hoop. Aan de verwachting voldoen aan wat de mensen verwachten. Aha!

Menselijke verwachtingen

Dat is interessant. Blijkbaar verwachten mensen van alles en nog wat. Van zichzelf. Elkaar. Van hun kinderen, de overheid, vuilophaaldienst, docenten, kassière, politieke partijen, de wereld om ons heen en natuurlijk verwachten we veel van het leven. Maarre, zijn die verwachtingen ook realistisch?

Verwachtingen zijn niet realistisch

Verwachtingen zijn niet realistisch. Het is niet reëel om te verwachten dat jouw dochter advocaat wordt. Of dat de samenleving verwacht dat meisjes niet zo goed in wiskunde zijn en dat jongens altijd stoer zijn. Dat je huis netjes is als je moe thuis komt van je werk. Dat er lekker voor je gekookt is. Dat het een mooie en zonnige dag wordt. Dat kindermishandeling niet meer bestaat. Dat we dit jaar een witte Kerst krijgen. Dat het concert van je lievelingsband net zo goed is als vorige keer. Dat er geen file staat. Dat het niet regent als jij iets leuks doet. Dat je partner de was in de wasmand gooit in plaats van ernaast. Dat oorlogen niet langer bestaan. Dat het gezellig en leuk is. Allemaal verwachtingen. En allemaal niet realistisch…

Wat we willen en hoe het gaat

We hebben allemaal verwachtingen, omdat we iets graag willen. Helaas pindakaas gaat het leven niet zoals wij graag willen. Het leven gaat zoals het gaat. Natuurlijk kunnen we zelf veel doen om onze dromen, verlangens, wensen, behoeften en ideeën waar te maken, uit te laten komen, te realiseren en uit te voeren, maar verwachtingen werken net zo vaak averechts als rechts. Verwachtingen die uitkomen zorgen voor een gevoel van blijdschap, vreugde, adrenaline en algehele vrolijkheid. Verwachtingen die niet uitkomen zorgen voor boosheid, teleurstelling, frustratie, irritatie en verdriet.

Teleurstelling en boosheid

Met het hebben van verwachtingen is niets mis. Verwachtingen zijn verwachtingen. Verwachtingen visualiseren kan zelfs leiden tot het daadwerkelijk uitkomen en realiseren van dromen en wensen. En toch zijn we vaak teleurgesteld als onze verwachtingen niet uitkomen. Verwachtingen die niet uitkomen zorgen vaak voor teleurstelling, frustratie, boosheid en nog meer van die minder gezellige dingen. Niet omdat we het onze partner kwalijk nemen dat het uitgerekend vandaag regent, maar we balen er wel flink van, waardoor we ons afreageren op… inderdaad ja, die partner die er ook niets aan kan doen.

Voorbeelden:
* De cijfers op het rapport van je zoon zijn lager dan je wilt.
* Altijd als jij lekker wilt wandelen, gaat het regenen.
* De overheid heeft veel te weinig oog voor dierenwelzijn.
* Je partner heeft geen boodschappen gedaan en jullie huis is een bende.
* Je bent gisterenavond weer veel te laat naar bed gegaan.

Normale verwachtingen

Betekent dat dan dat je nooit meer verwachtingen mag hebben? Nee, natuurlijk niet! Iets niet mogen werkt sowieso niet. Persoonlijk vind ik dat je zeker verwachtingen mag hebben. Zelf ben ik opgegroeid met een zeer gewelddadige en negatieve moeder. Zelfs toen ik al lang en breed volwassen was, schold ze me regelmatig uit voor rotte vis, ze manipuleerde en bedreigde me zelfs. Ik vind dat je van volwassen mensen mag verwachten dat ze zich volgens algemeen geaccepteerde normen en waarden gedragen. In mijn geval verwachtte ik van mijn moeder dat ze me niet te pas en te onpas uitschold, manipuleerde en bedreigde. Toen die verwachting een illusie bleek en bleef, verbrak ik alle contact. In dit soort (vaak extreme) gevallen hoef je echt niet je verwachting te laten vallen dat iemand zich normaal gedraagt. Bewaak altijd je eigen grenzen, geef ze duidelijk aan en laat nooit iemand jouw grenzen overschrijden. Dat heeft niets te maken met verwachting, maar alles met (zelf)respect, (zelf)liefde, fatsoen en omgangsnormen.

Wat vindt de wetenschap?

En ook volgens wetenschappelijk onderzoek mogen we verwachtingen hebben. Nu is wetenschappelijk onderzoek soms een tikkie ongrijpbaar, zeg maar. Zo vindt neurowetenschapper Wolfram Schultz (Cambridge University) dat we zo min mogelijk verwachtingen zouden moeten hebben die niet uitkomen. En zoveel mogelijk verwachtingen die wel uitkomen. Tsja, lekker makkelijk, die wetenschap, alsof wij simpele zielen van tevoren weten welke verwachtingen wel en niet uitkomen…

Wel of geen verwachtingen?

Het wetenschappelijk onderbouwd bla-bla-bla-advies hierin is om je bewust te richten op gebeurtenissen waarvan je zeker weet dat ze uitkomen. Omdat ze positieve gevoelens bij je oproepen. Heb je te maken met iets waarvan de uitkomst onzeker is, matig dan je verwachtingen. Het klinkt misschien een beetje vaag dit, ik ben het er wel mee eens. Als je helemaal geen verwachtingen meer hebt (en volgens mij is dat onmogelijk, niet haalbaar en zeer onwenselijk), heb je dus ook geen positieve verwachtingen meer. Niets meer om je op te verheugen, om vooraf blij over te zijn en om die gierende adrenaline in je lichaam te voelen van iets nieuws, geks, leuks of spannends te doen, dat zou te jammer zijn.

Stel je verwachtingspatroon bij

En weet je niet of een gebeurtenis leuk, gek, grappig, gezellig, mooi of anderszins positief wordt? Laat dan gebeuren wat gebeurt, stroom mee met het leven zoals het stroomt, geniet met volle teugen van je partner, (klein)kinderen en het leven, laat je niet belemmeren door tegenslag of onoverkomelijke toestanden als regen en hagel, sta open voor alles wat op je pad komt, zie het positieve van alles en afhankelijk van de gebeurtenissen en de situatie; stel je verwachtingspatroon bij! 

Food for the mind

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!