Stoppen met vechten

Stoppen met vechten

door | Lifestyle

Een van de allerbeste dingen die ik ooit deed, is stoppen met vechten. Ik vocht namelijk overal en nergens tegen. Tegen alles en iedereen waarmee ik het oneens was. Mijn leven was één groot gevecht. En dan ook nog vooral tegen… mezelf.

Opkomen voor je rechten

Ik kom nog steeds op voor mezelf en mijn rechten, maar ik vecht niet meer tegen alles waarmee ik het oneens ben. Mijn gevechten uitten zich destijds in rechtszaken, verhitte discussies, gesprekken met wethouders en andere gemeente-ambtenaren. Ik ging de barricades op, vocht voor de rechten van andere mensen, kinderen, dieren en het milieu. Uiteraard deed ik mee aan allerlei acties, liep ik mee in optochten en ga nog maar even door. Soms won ik, soms verloor ik zoals dat gaat in gevechten.

In gevecht met jezelf

In het verleden was ik vooral in gevecht met… mezelf. Nu ik niet langer vecht, zie ik dat heel scherp. Dat ik vooral in gevecht was met mezelf. Als je geen zelfvertrouwen hebt en onzeker bent, reageer je je af op andere mensen. Maar de kritiek die je hebt op anderen, is feitelijk kritiek op jezelf. Onaardig doen tegen anderen, is jezelf onaardig en respectloos behandelen. Confrontaties met anderen, discussies, akkefietjes, allemaal tekenen dat je vecht. Vechten tegen de hele wereld is zinloos. Vechten tegen jezelf is zinloos en zonde van je tijd en energie, want je wint het nooit van jezelf. Je verzint iedere keer weer iets nieuws om opnieuw met jezelf in gevecht te kunnen gaan.

Assertiviteit

Assertiviteit en voor jezelf opkomen heeft niets te maken met vechten. Sinds ik niet meer vecht, heb ik geen conflicten, heftige discussies en vervelende gesprekken meer gehad, laat staan rechtszaken. Nu kun je dergelijke negativiteit niet altijd voorkomen, maar toch, ik vind het frappant om vast te moeten stellen dat al die ellende uit mijn leven verdwenen is. En toch ben en blijf ik assertief. Want ook nu maak ik dingen mee die niet alleen maar leuk en lollig zijn. Omdat ik niet meer vecht en dit soort dingen zakelijk, snel, effectief en/of met humor afhandel, is het geen ding meer en speelt het geen rol van betekenis meer in mijn leven. En dat scheelt me toch een partij tijd en vooral energie!

Stop vandaag nog met vechten

Jouw normen en waarden zijn niet dè normen en waarden
Iedereen heeft zijn eigen normen, waarden, opvattingen, overtuigingen en mening. Die hoeven niet per definitie hetzelfde te zijn als de jouwe. Sterker nog; heel vaak verschillen ze.

Bijt je niet vast
Bijt je niet vast in discussies, maar laat los. Je bent geen hond…

Je kunt niet alles veranderen
Verander wat je kunt en accepteer wat je niet kunt veranderen.

Het leven is geen wedstrijd
En het gaat niet om winnen of verliezen. Heb respect voor de ander en ga uit van een win-win-situatie, da’s veel gezelliger.

Gelijk hebben of krijgen?
Is het echt nodig om altijd gelijk te krijgen? Zelfs en ook als je het al hebt? Laat lekker gaan, waarom zou je iets willen krijgen wat je al hebt?

Hou gesprekken zakelijk
Speel niet op de persoon.

Geef feedback
Van ongezouten kritiek wordt niemand vrolijk, van goede feedback wel…

Laat perfectionisme los

Het leven neemt een andere wending
Het leven loopt vaak anders dan je denkt of verwacht. Accepteren dat dat zo is, voorkomt onnodige en overbodige gevechten.

Relativeer
Neem jezelf en het leven niet zo serieus en relativeer. Relativeren zorgt ervoor dat je de scherpe kantjes en randjes van dingen afhaalt en ze weer in het juiste (meestal minder erge) perspectief ziet.

Meer leuke blogartikelen

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!