Stress is killing

Stress is killing

door | Stress

We ervaren allemaal stress in ons leven. Allemaal, zonder enige uitzondering.   Alles in ons leven wat niet lekker loopt, waarbij we ons niet goed voelen en wat ons uit balans brengt, wordt veroorzaakt door stress. Alles.

Stress is killing!

We ervaren allemaal stress in ons leven. Allemaal, zonder enige uitzondering. Vaak is dat handig, omdat positieve stress ons aanzet tot actie. Denk maar eens aan een situatie waarin de adrenaline door je lijf gierde. Dat is positieve stress, ook wel eustress genoemd. En ook negatieve stress (distress) kan heel positief zijn; als er een auto op je inrijdt, gaat je lichaam gelijk in de stressmodus, waardoor het  je in staat stelt om te vechten of vluchten (of bevriezen, dat kan ook nog). In geval van die auto stelt de stressreactie in je lichaam je in staat om tijdig te vluchten. Toch gaat het bijna altijd over negatieve stress als we over stress praten. En ook dit blog gaat over die negatieve vorm van stress.

Alles is stress

Negatieve stress beheerst een groot deel van ons leven en stress is hierin killing.  Alles in ons leven wat niet lekker loopt, waarbij we ons niet goed voelen en wat ons uit balans brengt, wordt veroorzaakt door stress. Alles. Rekeningen die we moeten betalen, een wortelkanaalbehandeling ondergaan,  je zieke kind, bijna te laat voor een belangrijke bijeenkomst, een sollicitatiegesprek, je vriendin die het zo moeilijk heeft, file, de zorg voor je ouders en natuurlijk de kunst van het leven om dit alles te combineren en helemaal zen in balans te blijven, zorgen voor een enorme hoeveelheid stress in ons leven. Dan heb ik het nog niet eens over stress door druk vanuit je werkgever, om tot latere leeftijd te moeten werken, over je aow, social media en natuurlijk je familie die te hoge verwachtingen van je heeft. Als ik dan ook nog een paar ultrahippe vormen van stress voor je opsom zoals vrouwenstress, mannenstress, alledaagse stress, informatiestress en de steeds groter wordende problematiek rond werkstress (onder andere burn-out en bore-out), dan vlieg je toch bijna gillend tegen het plafond?

Stress is killing tikkie overdreven?

Nee! Stress kan absoluut killing zijn, deze uitspraak is helaas en zeker niet overdreven. Stress kan niet alleen leiden tot gezondheidsproblemen op termijn, maar ook tot acute. Denk aan hartstilstanden die veroorzaakt worden door stress. Die bestaan ja. En die komen ook voor bij jonge mensen. Hartstilstanden leiden meestal tot de dood als niet snel genoeg medische hulp geboden wordt. Ik schrijf dit niet om je bang te maken, maar wel om je te informeren over de echt schadelijke negatieve gevolgen van stress. We doen vaak lacherig over stress, maar neem van me aan dat het krijgen van een hartstilstand geen lachertje is.

Stress maakt meer kapot dan je lief is

Het zal je duidelijk zijn; stress maakt mensen ziek, zowel lichamelijk als geestelijk. Naar verwachting zullen de komende jaren steeds meer mensen ziek worden van en door stress. Lekker vooruitzicht. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf nu al aan de bak kunt met stressreductie. Ook houden wetenschappers, artsen, cardiologen en andere knappe koppen zich bezig met onderzoek. Zo onderzoekt dr. Anouk Schrantee (AMC) de relatie tussen stress en hartstilstanden.

Herken en erken

Het is hartstikke belangrijk om stress in een vroeg stadium te herkennen en te erkennen dat je last en klachten ervaart door stress. Wat je erkent, kun je aanpakken, wat je niet erkent, niet. Simpeler wordt het niet. Luister goed naar je lichaam. Luister naar het fluiteren van je lichaam, zodat het niet tegen je hoeft te schreeuwen.

Licht in de duisternis

Als specialist op het gebied van stressreductie heb ik natuurlijk licht in de duisternis voor je. Ik heb een hartstikke leuk online inspiratieprogramma voor je gemaakt met 15 tips voor minder stress. Geen stress over de kosten; het is gratis! Onderaan deze pagina kun je het gratis downloaden.

Online cursussen

Om je stress doeltreffend en blijvend aan te pakken en drastisch te verminderen (een bepaalde mate van stress heb je nodig in je leven) heb ik twee cursussen voor je ontwikkeld:

Online cursus Energiek en gezonder in 6 weken
Cursusinhoud:
Les 1. Leefstijl.
Les 2. Mindset.
Les 3. Stress.
Les 4. Voeding.
Les 5. Lichaamsbeweging.
Les 6. Rust, ontspanning en slaap.

Online cursus Minder stress in je leven
Cursusinhoud:
Les 1. Wat is stress en is stress echt zo slecht?
Les 2. Hoe ontstaat stress?
Les 3. Soorten stress.
Les 4. Gevolgen van langdurige stress.
Les 5. Het leven.
Les 6. Jij en jouw stress.
Les 7. Alle ballen in de lucht!
Les 8. Jij bent de sleutel tot je eigen geluk.
Les 9. Stress aanpakken en drastisch verminderen.
Les 10. Zo lukt het zeker.

Samen jouw stress verminderen?

Kies dan voor Gelukscoaching. Samen kijken we wanneer jij stress ervaart, waardoor jouw stress veroorzaakt wordt en vervolgens gaan we aan de slag om de stress in jouw leven drastisch te verminderen.

Meer over stress

15 Tips voor minder stress

Minder stress in je leven zorgt ervoor dat het makkelijker wordt. En daardoor leuker. Je ervaart meer plezier, energie, positiviteit en geluk. Pas deze gratis tips toe in je leven en begin vandaag nog met het verminderen van de stress in je leven!

Sharing is caring!