Stress is killing

Stress is killing

door | Geluk, Gezondheid, Lifestyle, Mindset

We ervaren allemaal stress in ons leven. Allemaal, zonder enige uitzondering.   Alles in ons leven wat niet lekker loopt, waarbij we ons niet goed voelen en wat ons uit balans brengt, wordt veroorzaakt door stress. Alles.

Stress is killing!

We ervaren allemaal stress in ons leven. Allemaal, zonder enige uitzondering. Vaak is dat handig, omdat positieve stress ons aanzet tot actie. Denk maar eens aan een situatie waarin de adrenaline door je lijf gierde. Dat is positieve stress, ook wel eustress genoemd. En ook negatieve stress (distress) kan heel positief zijn; als er een auto op je inrijdt, gaat je lichaam gelijk in de stressmodus, waardoor het  je in staat stelt om te vechten of vluchten (of bevriezen, dat kan ook nog). In geval van die auto stelt de stressreactie in je lichaam je in staat om tijdig te vluchten. Toch gaat het bijna altijd over negatieve stress als we over stress praten. En ook dit blog gaat over die negatieve vorm van stress.

Alles is stress

Negatieve stress beheerst een groot deel van ons leven en stress is hierin killing.  Alles in ons leven wat niet lekker loopt, waarbij we ons niet goed voelen en wat ons uit balans brengt, wordt veroorzaakt door stress. Alles. Rekeningen die we moeten betalen, een wortelkanaalbehandeling ondergaan,  je zieke kind, bijna te laat voor een belangrijke bijeenkomst, een sollicitatiegesprek, je vriendin die het zo moeilijk heeft, file, de zorg voor je ouders en natuurlijk de kunst van het leven om dit alles te combineren en helemaal zen in balans te blijven, zorgen voor een enorme hoeveelheid stress in ons leven. Dan heb ik het nog niet eens over stress door druk vanuit je werkgever, om tot latere leeftijd te moeten werken, over je aow, social media en natuurlijk je familie die te hoge verwachtingen van je heeft. Als ik dan ook nog een paar ultrahippe vormen van stress voor je opsom zoals vrouwenstress, mannenstress, alledaagse stress, informatiestress en de steeds groter wordende problematiek rond werkstress (onder andere burn-out en bore-out), dan vlieg je toch bijna gillend tegen het plafond?

Stress is killing tikkie overdreven?

Nee! Stress kan absoluut killing zijn, deze uitspraak is helaas en zeker niet overdreven. Stress kan niet alleen leiden tot gezondheidsproblemen op termijn, maar ook tot acute. Denk aan hartstilstanden die veroorzaakt worden door stress. Die bestaan ja. En die komen ook voor bij jonge mensen. Hartstilstanden leiden meestal tot de dood als niet snel genoeg medische hulp geboden wordt. Ik schrijf dit niet om je bang te maken, maar wel om je te informeren over de echt schadelijke negatieve gevolgen van stress. We doen vaak lacherig over stress, maar neem van me aan dat het krijgen van een hartstilstand geen lachertje is.

Stress maakt meer kapot dan je lief is

Het zal je duidelijk zijn; stress maakt mensen ziek, zowel lichamelijk als geestelijk. Naar verwachting zullen de komende jaren steeds meer mensen ziek worden van en door stress. Lekker vooruitzicht. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf nu al aan de bak kunt met stressreductie. Ook houden wetenschappers, artsen, cardiologen en andere knappe koppen zich bezig met onderzoek. Zo onderzoekt dr. Anouk Schrantee (AMC) de relatie tussen stress en hartstilstanden.

Herken en erken

Het is hartstikke belangrijk om stress in een vroeg stadium te herkennen en te erkennen dat je last en klachten ervaart door stress. Wat je erkent, kun je aanpakken, wat je niet erkent, niet. Simpeler wordt het niet. Luister goed naar je lichaam. Luister naar het fluiteren van je lichaam, zodat het niet tegen je hoeft te schreeuwen.

 

Meer over stress

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!