Vakantiegevoel?

Vakantiegevoel?

door | Lifestyle

O dat heerlijke vakantiegevoel; lekker loom, superontspannen, beetje aanrommelen, lekker luieren, lezen, heel veel lezen, af en toe verkoeling zoeken in het water, goed insmeren en makkelijk eten. Dat heerlijke doezelige vakantiegevoel? Offe… voelt jouw vakantiegevoel net even anders?

De realiteit

De realiteit is vaak, heel vaak, net een tikkie anders. Nou ja, zeg maar gerust tik. Je voelt je allesbehalve ontspannen en de laatste weken voor de vakantie ren je je een rotje. Het is druk op je werk, druk thuis, de kinderen zijn niet te harden en jeej, je partner is ook in de stress vanwege werk. Nee joh, een vakantiegevoel is wel het laatste wat je nu ervaart.

Kinderstress

Kinderen zijn vaak moe aan het einde van het schooljaar. Hun ouders trouwens ook. Dat betekent dat ze klierig zijn, elkaar de tent uittreiteren, niet willen slapen, want het is nog licht. Of niet kunnen slapen, vanwege de warmte en muggen. Kinderen willen in deze tijd van het jaar laat naar bed, ijs eten, lekker lang buitenspelen, nog meer ijs eten, fikkie stoken, nog meer ijs eten, barbecueën en vooral heel veel ijs eten. Natuurlijk mag dat niet van jou, zeer verwantwoord opvoedend ouder, maar geef ze eens ongelijk, die kinderen van tegenwoordig.

Generaliserende mannen- en vrouwenpraat

Als jouw partner een man is, is de kans groot dat ie alleen stress heeft vanwege zijn werk. Verder niet. Als jij een vrouw bent, is de kans groot dat jij voorvakantiestress hebt vanwege… alles. Alles, jawel. Enne de oorzaak van het feit dat wij vrouwen stressen over alles en mannen over niets is:
a. Mannen vinden dingen onbelangrijk die vrouwen belangrijk vinden (ik weet dat nu heel veel mannen zitten te hinneken van de lach, dankjewel daarvoor!).
b. Mannen weten dat vrouwen die (totaal onbelangrijke) dingen toch wel zelf doen, dus waarom zouden zij zich daarmee bezighouden?

Voorvakantiestress

Natuurlijk zijn er ook mannen die deze vorm van stress ervaren, maar ik betwijfel het. Ik denk eerder dat mannen deze vorm van stress herkennen. Bij hun vrouw welteverstaan. De stress die veel vrouwen voor de vakantie ervaren is stress omdat ze dingen moeten. Als vrouw moet je onder andere:
* De zwembroeken strijken voordat ze de koffer ingaan.
* Verantwoorde en gezonde maaltijden voor je gezin maken.
* Aardappelen kopen omdat die in Nederland echt veel goedkoper zijn dan in Frankrijk.
* Zorgen dat de kinderen op tijd in bed liggen en ook op tijd slapen.
* Koffie meenemen naar Griekenland; die is daar namelijk niet te zuipen.
* Zelf zonnebrandcrème maken; veel gezonder dan al die troep van Etos.
* Het hele huis spic en span hebben. Stel je voor dat er wordt ingebroken als je met vakantie bent.
* Nieuw ondergoed kopen voor het hele gezin. Je moet schoon, net en heel ondergoed aanhebben op vakantie. Stel je voor dat je in een ziekenhuis terecht komt.
* Over ziekenhuis gesproken; check check en double check de zorgverzekeringspolissen en waar zijn die grumpiedumpie verzekeringspassen?
* Hebben we nu wel of geen reisverzekering afgesloten, moet je daar ook nog achteraan.
* Enne, hoe zit het met een milieuvignet? Snel aanvragen nu het nog kan.
* Grootste stressveroorzaker is die eeuwige was. Weer wassen, hoe krijg je het allemaal op tijd schoon en droog, strijken, opvouwen en dan ook nog de koffers inpakken.
Help, het wordt je teveel. Hoe bedoel je vakantiegevoel???

Dè oplossingen

Okeeeee, adem in, adem uit, hier zijn dè oplossingen. En ja, dè oplossingen bestaan.

1. Laat los!

Laat alles los. Je moet helemaal niks. Je hoeft zeker geen zwembroeken te strijken. In plaats van nieuwe, neem je juist oude onderbroeken mee op vakantie. Gooi je ze daar na het dragen weg, hoef je ze ook niet meer te wassen als je weer thuis bent. Zonnebrandcrème van Etos is misschien niet helemaal verantwoord, maar dat is barbecueën, autorijden, antimuggenspul en zonder slippers in een vreemde douche staan misschien ook niet.

2. Bereid je voor

Wacht niet tot het laatste moment met het afsluiten van een reisverzekering. Zorg dat alles in huis een vaste plaats heeft; dan hoef je niet te zoeken naar verzekeringspassen, paspoorten e.d. Regel een paar maanden van tevoren een milieuvignet, internationaal rijbewijs, extra batterij voor je fotocamera of wat je maar nodig hebt.

3. Relativeer

Moet je echt zelf aardappelen meenemen naar Frankrijk en koffie naar Griekenland? Pas je aan aan de lokale gewoonten en drink lekkere frappe in Griekenland. En hoe leuk is het (ook voor de kinderen) om in Frankrijk èchte pommes de terre te eten? En stel je nou eens voor dat de pommes de terre in Frankrijk 3 euro duurder zijn dan de aardappelen bij je lokale supermarkt? Nou en? Je gaat er niet dood van! Bovendien kun je beter een paar euro extra uitgeven aan boodschappen en je relaxt voelen dan in een later stadium kapitalen moeten uitgeven vanwege gezondheidsklachten door stress. Want geloof me, die tikken pas echt hard aan. Laat lekker waaien, laissez fair, om het maar eens op zijn Frans te zeggen.

4. Doe niet zo moeilijk!

Ja, het staat er echt, doe niet zo moeilijk! Logisch toch dat je kinderen niet kunnen slapen als het zo warm is? Dat ze lekker buiten willen spelen en heel veel ijs willen eten nu het zomer is? Laat gaan. Natuurlijk niet het hele jaar, maar joh, die paar weekjes in de vakantie daar krijgen ze echt niks van. Ga lekker fikkie stoken met ze, gril worstjes en hamburgers, laat ze lekker vaak een ijsje eten en maak samen met de kinderen ‘de mooiste ijscoupe van 2019’ (ik noem maar iets geks), laat ze rondklooien met vlotten in sloten, het gras sproeien en laat ze met vuile voeten naar bed gaan. Kan jou het toch schelen? Bovendien; wedden dat ze heel snel in slaap vallen? Enne; ze maken nu hun herinneringen voor later als ze groot zijn.

5. Ontspan

Kan jou het schelen dat je huis niet 100% perfect schoon is? Je gaat toch met vakantie, duh! Bovendien, als er een inbreker komt, gooit ie toch alles overhoop. Ontspan. Ga lekker met een boek in je tuin zitten. Laat ook de was geen bron van stress in je leven zijn. Gooi in de wasmachine, laat drogen, vouw op en klaar. Zeker op vakantie hoeft niet alles vlek- en kreukvrij te zijn. Dat is gewoon niet te doen. Ontspan en laat gebeuren wat gebeurt.

6. Geniet

Geniet van de zomer, geniet van het leven! Zorg dat je alles op tijd regelt. Pak op je dooie akkertje in. Maak je niet druk om dingen die je mogelijk vergeet. Want echt waar, in Drenthe, Frankrijk, Griekenland en geloof het of niet, zelfs in Bulgarije, Nepal, Indonesië en Kenia verkopen ze tandpasta. Zeep. En aardappelen… Geniet van de vakantievoorpret. En geniet van elkaar en het leven. Het leven is echt te kort om zwembroeken te strijken. En dan komt het vanzelf; het ultieme vakantiegevoel!!!

Meer leuke blogartikelen

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!