Verander een ander, begin bij jezelf

Verander een ander, begin bij jezelf

door | Mindset

Wat zouden we het graag willen; het gedrag van andere mensen veranderen. Zodat ze zich precies gedragen zoals wij willen. En dat gaat je nooit en te nimmer lukken, vanwege het simpele feit dat andere mensen zich gedragen op de manier die bij hun waarden en normen past. En die kunnen heel anders zijn dan de jouwe. Het enige dat je kunt veranderen is je eigen gedrag. En natuurlijk heb ik daar ook weer hele lekkere tippies voor! 

Verander een ander, begin bij… jezelf?

Ik maakte deze video voor je over hoe je het gedrag van andere mensen kunt veranderen…

Waarom je een ander nooit kunt veranderen

De belangrijkste reden dat je een ander mens niet kunt veranderen, is dat jij zelf ook niet door een ander veranderd kunt worden. Stel je maar eens voor en beeld je maar eens in dat jij vanaf nu precies en exact zo zou zijn als jouw schoonmoeder, partner, grootvader, buurvrouw, werkgever of je kind zou willen. Eerste probleempje hierbij is al dat al deze mensen waarschijnlijk allemaal iets anders van je zouden willen… Dus, wie word je dan? Kortom; jij bent niet te veranderen, omdat niemand door een ander te veranderen is. En wat zou het een zooitje worden als het wèl zou kunnen! Want óf we worden allemaal eenheidsworst en gedragen ons allemaal op dezelfde van bovenaf opgelegde manier, óf we moeten ons continu aanpassen aan de eisen van wie ons ook maar wil veranderen… Eenheidsworst of superpleaserkameleon, nuuuuh, doe maar niet!

Verander een ander, begin bij jezelf!

Wat je wèl kunt doen, is je eigen gedrag veranderen. Oftewel; verander een ander, begin bij jezelf!

Tips om je eigen gedrag te veranderen

Jouw normen en waarden zijn niet dè normen en waarden
Jouw normen, waarden, mening, overtuigen en wat al niet meer, zijn niet dè normen en waarden. Iedereen heeft het recht zijn eigen mening te hebben. Ook als die lijnrecht tegenover de jouwe staat… Accepteer en respecteer dat andere mensen een andere mening, overtuigingen en denkbeelden hebben.

Wederzijdse irritatie
Vind jij je nieuwe collega respectloos en bloedirritant? Dat is meestal wederzijds… De kans is groot (heel groot) dat jouw nieuwe collega jou een vervelende arrogante betweter vindt… Realiseer je dat als je iemand niet leuk vindt, dit vrijwel altijd wederzijds is. Net als dat je gelijk een klik kunt hebben met iemand, is het mogelijk dat die klik volledig ontbreekt.

Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden
Wil jij dat een ander zijn middelvinger naar je opsteekt, je uitscheldt, je respectloos behandelt en/of tegen je schreeuwt? Nee? Doe dat dan zelf ook niet… Behandel een ander altijd zoals je zelf behandeld wilt worden, ook als die ander jou (in jouw optiek) onaardig, onvriendelijk of respectloos behandelt.

Let op je taalgebruik
Gebruik positieve taal. Let hier eens een week op;  je zult zien hoe vaak je ongemerkt negatieve boodschappen afgeeft…

Wees assertief, niet agressief
Voor jezelf opkomen is prima, sterker nog het is een must voor een gelukkig en positief leven. Maar, assertief is iets heel anders dan agressief…

Geef goede feedback
Geef goede feedback in plaats van ongezouten kritiek. Van ongezouten kritiek is nog nooit iemand positiever geworden…

Niet iedereen hoeft jou leuk en aardig te vinden
Net als dat jij niet iedereen leuk en aardig vindt, vindt ook niet iedereen jou leuk en aardig. Prima en helemaal niets mis mee.

Zorg goed voor jezelf
Als je goed voor jezelf zorgt, ben je beter in staat goed voor anderen te zorgen.

Wees compassievol
Toon mededogen, leef je in in andere mensen, leef mee. Stel je eens voor dat jij het bent die iets overkomt in plaats van die ander.

Meer leren over communiceren?

Wil je meer leren over communicatie, hoe jij jouw manier van communiceren zo kunt veranderen dat andere mensen hier positief op reageren? Hoe je kunt omgaan met moeilijke en minder leuke dingen in het leven? Hoe je waardevolle en dierbare relaties aangaat met anderen? Volg dan de online cursus Leef positief.

De volledige cursusinhoud van Leef positief:
Les 1. Zoektocht naar geluk.
Les 2. Een positieve levenshouding.
Les 3. Een negatieve levenshouding.
Les 4. Jouw leven ddraait om jou.
Les 5. Postieve emoties ervaren.
Les 6. Positieve relaties hebben.
Les 7. Communicatie; basis voor een positief leven.
Les 8. Een zinvol leven leiden.
Les 9. Iets bereiken in het leven.
Les 10. Leven in het moment.
Les 11. Regisseer je leven.

Meer leuke blogs

15 Tips voor minder stress

Minder stress in je leven zorgt ervoor dat het makkelijker wordt. En daardoor leuker. Je ervaart meer plezier, energie, positiviteit en geluk. Pas deze gratis tips toe in je leven en begin vandaag nog met het verminderen van de stress in je leven!

Sharing is caring!