Verlofstress

Verlofstress

door | Geluk, Gezondheid, Lifestyle

Verlofstress is stress die je kunt ervaren als je vrij bent, verlof hebt of vakantie hebt. En yep, het fenomeen verlofstress bestaat echt en er is iets aan te doen…

Verlof

Met verlof bedoel ik niet alleen vakantie, maar ook vrije dagen; dagen waarop je niet werkt en zelf kunt bepalen wat je wel en niet doet.

Verlofstress

Verlofstress is stress die je ervaart als je verlof hebt. Lekker dan! Want ja, verlof is nou net niet bedoeld om stress te krijgen. Er zijn verschillende vormen van verlofstress, ik noem de meest voorkomende:

* Het moet leuk zijn-stress.
* Ik kan me niet ontspannen-stress.
* Ik wil niks missen-stress.
* Ik moet eigenlijk werken-stress.

Het moet leuk zijn-stress

Je vrije dag of vakantie moet leuk zijn. Het gevaar hierbij is dat je verwachtingen veel te hoog gespannen zijn, waardoor je vrije dag of je vakantie juist niet leuk wordt. Iets geforceerd leuk maken werkt nooit.

Ik kan met niet ontspannen-stress

Tjsa, nu heb je vakantie of een vrije dag en voel je je opgejaagd, onrustig en wil je het liefst aan het werk. Je kunt onmogelijk ontspannen, hebt knallende koppijn en voelt je vreselijk. Hoe meer je je best doet om te ontspannen, hoe moeilijker het wordt.

Ik wil niets missen-stress

Ook in je vakantie of op je vrije dag mag je niet luieren van jezelf. Niks doen is geen optie. Er zijn teveel leuke, interessante dingen om te zien, doen en beleven. Deze vorm van stress wordt ook fomo genoemd, fear of missing out, angst om dingen te missen.

Ik moet eigenlijk werken-stress

En deze vorm ontdekte ik een paar jaar geleden bij mezelf toen ik op reis was. In Namibië was geen goede internetverbinding mogelijk. Om te kunnen werken heb ik internet nodig. En jawel, daar stak het stressduiveltje zijn koppie om de hoek. Ik moet eigenlijk werken, want anders verlies ik klanten, ontvolgen mensen mij op Insta, verlies ik volgers op Facebook en vul zelf maar in.

Eerste hulp bij verlofstress

Heel eerlijk gezegd is er maar één ding of eigenlijk twee die echtt echt goed werken bij verlofstress; bewustwording en acceptatie. Lullig hè? Maar ook logisch.

Dit helpt zeker niet

* Jezelf forceren om het leuk te hebben.
* Van jezelf eisen dat je ontspannen en relaxt bent.
* Geen keuzes maken en alles willen doen om niks te hoeven missen.
* Doorwerken op momenten dat dat niet wenselijk en/of niet goed voor je is. Verlof is niet voor niets verlof…

Het zal je duidelijk zijn waarom bovenstaande niet werkt. Je wordt er niet vrolijk van, rust er niet van uit, voelt je niet in de vakantiestemming en je onderneemt of veel te veel waardoor het je duizelt of je ziet helemaal niks. Leuk jongens, dat verlof…

Wat wel helpt

Nou heb jij er helemaal niks aan als ik je voorbeelden geef van dingen die niet werken. Wat wel helpt is:

Bewustwording

Van het feit dat je stress ervaart. Alleen als je erkent dat je stress ervaart kun je die stress verminderen.

Acceptatie

Accepteer dat:

* Niet alles in je vakantie en tijdens je verlof helemaal in de gloria hemelzaligmakend leuk kan zijn.

* Het je moeite kost om te ontspannen. Je bent een mens en je hebt misschien een paar dagen tijd nodig voordat je je helemaal relaxt voelt. Daar is helemaal niks mis mee, let it go!

* Je keuzes moet maken om juist de leukste dingen te doen en je niet bezig te houden met dingen die je minder leuk vindt.

* Je nooit alles kunt doen, zien en beleven.

* Je niet kunt werken als er geen goede internetverbinding is (als je afhankelijk bent van internet) en dat werken tijdens vakantie misschien hoe dan ook niet de bedoeling is.

* Dat niet werken, produceren en publiceren inderdaad misschien volgers kost, maar dat dit niet jouw volgers zijn en al helemaal geen potentiële klanten. Een potentiële klant kan het geen barst schelen dat jij tijdelijk niets post op Facebook of dat je in plaats van 5 blogs 3 vlogs of artikelen per week publiceert.

Heb jij verlofstress?

* Accepteer.

* Laat je werk lekker los. Ook jij hebt behoefte aan rust en ontspanning en de wereld vergaat niet als je 2, 3 , 4 of zelfs 5 weken niet werkt. Nee, echt niet!

* Doe dingen die je leuk vindt en waaraan je plezier beleeft.

* Laat rotsvaste beperkende of belemmerende overtuigingen over jezelf en het leven los (het moet leuk zijn, ik moet ontspannen, vakantie is leuk).

* Doe wat je hart je ingeeft.

* Laat je verlof niet verpesten door stress!

* Realiseer je dat je eigen gedachtenpatronen verlofstress veroorzaken. Verander je gedachten en weg is je stress.

* Maak je geen zorgen over (potentiële) klanten; mensen die echt geïnteresseerd zijn lopen niet weg omdat je twee weken geen foto op Insta plaatst.

* Mensen die je ontvolgen op social media zijn mensen die je ontvolgen op social media. Niets meer en niets minder.

* Ervaar je toch verlofstress? Zelfs dan; de wereld vergaat niet.

* Leef in het moment, doe wat goed voelt en wat je wilt doen.

Meer lekkere recepten

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!