Leven vanuit liefde

Blog voor meer geluk & vrijheid

Vertel jezelf een nieuw verhaal

door | nov 3, 2022 | Liefde, Spiritualiteit

Vertel jezelf een nieuw verhaal

Vertel jezelf een nieuw verhaal en verander je leven nu. Met oefeningen waarmee je zelf gelijk kunt beginnen, joehoeeee!

Welk verhaal vertel jij jezelf?

In mijn blogartikel ‘Welk verhaal vertel jij jezelf?’ schreef ik dat het alles uitmaakt welk verhaal jij jezelf vertelt; een positief of een negatief. Denk en voel jij jezelf van grote waarde voor de mensheid en heb jij de overtuiging dat je alles kunt bereiken in het leven wat je wilt, dan is dat zo. Denk en voel jij jezelf van geen enkele waarde voor de mensheid en heb jij de overtuiging dat je nooit en te nimmer iets zult bereiken in het leven, dan is dat zo. Met je gedachten (gevoel en gedrag) creëer je je eigen werkelijkheid. Behoorlijk kak als jouw waarheid de negatieve is…

Jij creëert je eigen werkelijkheid

Maar… goed nieuws! Je kunt er echt iets aan doen. Zelf ja, zonder hulp van wie of wat dan ook. Je kunt jezelf namelijk een nieuw verhaal vertellen. En nee, geen gemopper en gemurmel dat ‘dat voor jou toch niet werkt’ want het werkt wel. Moet je natuurlijk wel die overtuiging hebben. Want nogmaals, jij creëert je eigen werkelijkheid…

De wereld is niet goed en de wereld is niet slecht. Het is maar net hoe je de wereld ziet en ervaart en welke betekenis je aan gebeurtenissen geeft. Ik geef je een concreet voorbeeld dat je zeker zult herkennen.

Het regent. Jij gaat altijd op de fiets naar je werk en hebt er totaal geen zin in, want je haat door de regen fietsen. Zuchtend en steunend kom je zeikienat en zwaar gefrustreerd aan op je werk. Bleeeeh, rotweer altijd hier in Nederland!

Het regent. Je loopt met je (klein)kind buiten. Je (klein)kind is blij, blijer, blijst, want met zijn nieuwe regenlaarsjes is het feest om in de plassen te stampen. Jullie maken een geweldige wandeling waarbij jij zelf ook in de plassen stampt. Ja hee, alles voor de lach van je (klein)kind! Gierend van de lach, vrolijk, blij en zeikienat kom je thuis. Geen enkel probleem dat jullie nat zijn, even omkleden en lekker nagenieten met een kop thee. Heerlijk weertje vandaag!

Dit dussss… Twee keer dezelfde situatie; regen. Twee keer een volledig andere betekenis. Jouw gedachten bepalen hoe jij je voelt en hoe jij je voelt bepaalt hoe jij je gedraagt.

Gedachten >> gevoel >> gedrag

Ingewikkelder dan dit wordt het niet!

Jouw leven, jouw keuze

Je kiest iedere dag in iedere situatie opnieuw welk verhaal jij jezelf vertelt; een positief of een negatief. Die keuze maak jij, niemand anders kan voor jou kiezen. En nee, als jij jouw gedrag negatief laat beïnvloeden door andere mensen, is dat nog steeds jouw keuze. Realiseer je hierbij dat de ander hier doorgaans helemaal niets van heeft, het hem of haar geen bal interesseert en zich in de meeste gevallen helemaal niet bewust is van jouw reactie op zijn/haar gedrag.

Geen enkel excuus voor de slachtofferrol

Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor het verhaal dat je jezelf vertelt. Jij alleen bent verantwoordelijk voor wat je wel en niet doet in jouw leven. Niemand anders. Stap en trap niet in de veelvoorkomende valkuil van slachtofferschap. Het feit dat jou ooit iets is aangedaan in het leven, geeft geen enkel excuus om je jaren later nog te verschuilen in de rol van slachtoffer en je te onttrekken aan de verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Wie heeft de macht over jouw leven?

Mocht je jezelf als slachtoffer herkennen en zien, ook dan kun je er nu mee beginnen jezelf een ander verhaal te vertellen, een beter, mooier verhaal. Realiseer je dat je de macht over jezelf en je eigen leven in handen legt van degene die jou ooit iets heeft aangedaan. En de macht over jezelf en je eigen leven uit handen geven maakt je machteloos… Vergeving is een belangrijke tool bij slachtofferschap, maar daarover een andere keer meer. Mocht je dat willen, dan kan ik je ook hierin coachen.

Schrijven maar

Een goede oefening om jezelf een nieuw verhaal te vertellen is door het op te schrijven. Schrijven werkt helend; je kunt al je gevoelens aan papier of tablet toevertrouwen en dat werkt vaak heel bevrijdend. Het maakt geen bal uit of jij vindt dat je wel of niet kunt schrijven, het maakt niets uit als je taalfouten maakt, het maakt ook geen drol uit of je een samenhangend verhaal schrijft. Het gaat erom dat je schrijft.

Oefening 1

Een oefening die je kunt doen om jezelf een nieuw verhaal te vertellen is door eerst je oude verhaal op te schrijven en vervolgens je nieuwe verhaal. Schrijf tot in detail op hoe jouw nieuwe leven, dat nu begint!!!, eruit ziet, waar je woont en met wie, hoe je je voelt, wat je doet. Schrijf positief en gebruik positieve woorden, bijvoorbeeld ik voel me gezond en energiek en niet ik voel me niet futloos en niet ziek. Het Universum verstaat het woord niet niet, vandaar. Formuleer positief. Je mag alles opschrijven wat je wilt en dan wordt het groots hoor, kijk maar mee…

‘Ik ben multimiljonair, woon in een riante villa in een rustige villawijk dichtbij zee en kan me alles permitteren wat ik wil. Ik voel me supergelukkig met mijn echtgenoot waarmee ik de hele wereld over reis. Mijn leven is precies zoals ik wil dat het is’.

Het maakt niets uit of jouw nieuwe verhaal ‘waar’ is of niet. Jij beschrijft jouw nieuwe verhaal. Punt. En dat mag net zo mooi, gek en ongeloofwaardig zijn als het nu lijkt te zijn. Als jij jouw nieuwe verhaal echt gaat geloven, zou dit zomaar jouw nieuwe werkelijkheid kunnen worden of nog beter zou dit zomaar jouw nieuwe werkelijkheid kunnen zijn. P.s. Het voert te ver om nu in dit artikel hierop verder in te gaan, maar vind je deze materie interessant, lees dan mijn blogartikelen in de categorie Spiritualiteit en kijk/luister naar mijn video podcasts met onderwerp Wet van Aantrekking.

Oefening 2

Omdat ik in een dolle bui ben vandaag, heb ik nog een tweede oefening voor je om jezelf een nieuw verhaal te vertellen. Joehoeeee! Komt ie. Maak twee kolommen. In kolom 1 schrijf je kernwoorden zoals je leven tot nu was, in kolom 2 schrijf je kernwoorden zoals je leven vanaf nu is. Let op! Ik schrijf hier niet voor niets ‘zoals je leven tot nu was;  en ‘zoals je leven vanaf nu is’. Jouw nieuwe leven begint nu, want dat is wat er gebeurt als je jezelf een nieuw verhaal vertelt…

Voorbeeld

Kolom 1                                                                          Kolom 2

Bang voor de toekomst                                              Vertrouwen in mezelf en de toekomst.

Geen geld.                                                                     Geld in overvloed.

Zorgen en piekeren.                                                    Licht & energiek.

Na het opschrijven van je nieuwe verhaal (beide oefeningen)

Nadat je je nieuwe verhaal hebt opgeschreven, lees je dit iedere dag door, je kunt het aanvullen doordat je steeds nieuwe inzichten zult opdoen. Let op! Lees niet iedere dag opnieuw je oude verhaal door. Je oude verhaal laat je lekker daar waar het thuis hoort; in je verleden. Het is prima om na bepaalde tijd terug te blikken, maar zorg ervoor dat je niet in het verleden blijft hangen en leven. Je leeft vandaag en je vertelt jezelf vandaag een nieuw verhaal. Herhaal dit iedere dag…

Je nieuwe verhaal kun je iedere keer als jij dat wilt blijven aanpassen en herschrijven, als het maar mooier en mooier wordt. Op deze manier beïnvloed jij je eigen gedachten >> gevoel en >> gedrag. Steeds minder vanuit angst en steeds meer vanuit liefde, waardoor je meer en meer positiviteit aantrekt en je leven steeds zorgelozer, moeitelozer, vrijer en gelukkiger wordt.

Begin nu met je nieuwe leven en vertel jezelf een nieuw verhaal!