Vijf dingen die ik verbande uit mijn leven

Vijf dingen die ik verbande uit mijn leven

door | Geluk, Lifestyle, Persoonlijk

Innerlijke rust is voor mij ongekend belangrijk. O ja, innerlijke rust is iets heel anders dan rust. Je kunt het beredruk hebben en toch innerlijke rust ervaren. Innerlijke rust is rust binnenin je. Een gevoel van rust is een gevoel dat je niet uit je schoenen te rammen bent, je niet uit het veld laat slaan en je vertrouwt blind op jezelf en je intuïtie. 

Innerlijke rust

Innerlijke rust is voor mij ongekend belangrijk. O ja, innerlijke rust is iets heel anders dan rust. Je kunt het beredruk hebben en toch innerlijke rust ervaren. Innerlijke rust is rust binnenin je. Een gevoel van rust is een gevoel dat je niet uit je schoenen te rammen bent, je niet uit het veld laat slaan en je vertrouwt blind op jezelf en je intuïtie.

Hoe krijg je innerlijke rust?

Inmiddels is het een flink aantal jaren geleden dat ik innerlijke rust vond. Rust met mezelf. En rust in mezelf.
Innerlijke rust krijg je door:
* In overeenstemming te leven met je eigen (kern)waarden.
* Dingen te doen die bij je passen.
* Zo min mogelijk stress.
* Weinig dingen te moeten.
* Zelliefde.
* Het leven te leiden waarbij je je prettig en goed voelt.
* Voor jezelf te kiezen en jezelf centraal te stellen in je eigen leven.
* Zelfvertrouwen.
* Vertrouwen in jezelf en het leven.
* Een positieve levenshouding.

Toen en nu

Daarnaast stopte ik met een aantal dingen. Dingen die een veel grotere invloed op mijn leven hebben dan ik me vooraf ooit heb gerealiseerd. Inmiddels is het al weer heel wat jaren geleden dat ik onderstaande vijf dingen verbande uit mijn leven en is het nu zelfs een beetje gek als ik eraan terugdenk hoe mijn leven toen was. Zo zie je maar, dat je je eigen gedrag echt blijvend kunt veranderen om het beste uit jezelf en je leven te halen.

Vijf dingen die ik verbande uit mijn leven

* Consumeren
Kopen, kopen, kopen, o jongens wat was ik er goed in! Maar gelukkiger werd ik er niet van. Het opbergen en onderhouden van al die aankopen zorgde voor grote onrust. Heb ik je wel eens verteld dat ik in mijn vorige huis twee echt grote kledingkasten had, de kleding van buiten het seizoen in dozen bewaarde, een deel van Martin’s kledingkast had geconfisqueerd en vervolgens overwoog extra kledingkasten in de kelder te zetten in verband met ruimtegebrek in mijn vier verdieping tellende woning? Tsssss. Ik besloot het roer drastisch om te gooien. Ik consuminderde, minimaliseerde, bespaarde en verhuisde zelfs naar een veel kleinere woning, mijn huidige appartement.  En ja, ik heb meer dan genoeg ruimte in de halve kledingkast die al mijn kleding (zomer en winter) nu nog inneemt.

Behoefte aan innerlijke rust? Stop met consumeren, verzamelen en bewaren van spullen. Want nee, je hebt ze echt niet nodig, ze maken je niet gelukkig en bovendien ben je geen hamster die alles verzamelt wat los en vast zit en maar in de tredmolen blijft meehollen om al die spullen te kunnen bekostigen…

* Vechten
Ik vocht tegen de bierkaai, altijd, overal en nergens. Kon ik ergens de barricade opklimmen in het belang van weet ik niet wat? Ik was erbij! Ik kwam op voor de belangen en rechten van alles en iedereen, maar vergat daarbij mezelf. Want wat geeft het een hoop innerlijke rust om niet meer constant in gevecht te zijn, niet langer overal gevat en scherp op te moeten reageren en niet altijd met iedereen in discussie te gaan. Stoppen met vechten levert tijd en energie op die je beter kunt steken in de positieve dingen des levens. Wat je aandacht geeft groeit, en echt, er komen steeds meer en steeds vaker positieve krachten mijn leven binnengevlogen.
Behoefte aan innerlijke rust en positiviteit op de koop toe krijgen? Stop met vechten.

* Grenzen overschrijden
Het is heel lang lastig voor me geweest mijn eigen grenzen niet te overschrijden. Grenzen stellen kon ik prima, maar ze niet overschrijden vond ik lastiger. En nog steeds vind ik dat soms moeilijk. Ik ben het type van ‘kom op, even doorzetten en niet zo zeiken’, daardoor ligt het overschrijden van grenzen nog steeds op de loer. Ik waak ervoor. En ik let erop. Omdat niet consequent over mijn eigen grenzen heengaan, rust betekent. Minder stress, minder oververmoeidheid, minder irritatie en ergernis en mezelf minder in de weg zitten. Door mijn grenzen scherper te bewaken, ben ik een leuker mens. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de rest van de wereld.
Behoefte aan innerlijke rust? Bewaak je eigen grenzen en overschrijd ze niet.

* Geen keuzes maken
Ik maakte geen keuzes. Ik deed gewoon alles. En alles is veel. Heel veel. Te veel. Inmiddels heb ik geleerd keuzes te maken. Dat gaat me inmiddels trouwens makkelijk af. Ik kies voor een leven met weinig verplichtingen. Ik wil tijd en ruimte hebben om spontaan dingen te kunnen doen. Ik ben niet meer 4 avonden per week de hort op, maar hooguit 1 of 2. Hooguit. En dat bevalt uitstekend, omdat het voor heel veel rust zorgt. Ook in mijn werk zorgt het maken van keuzes voor rust. Door het maken van keuzes focus ik op die dingen in mijn werk die ik het belangrijkst vind.
Behoefte aan rust in je leven, zowel privé als zakelijk? Maak keuzes.

* Slecht voor mezelf zorgen
Ow, wat zorgde ik een aantal jaren geleden slecht voor mezelf. Ik holde maar door, nam zelden rust, at slecht (denk aan een zak chips als brunch), ik dronk liters cola, maakte werkwerken van 60 uur of meer, sliep slecht omdat ik om 01.30 uur to do-lijstjes makend met wijd open ogen in bed lag. Ik raasde maar voort en voort. Gelukkig kon ik het fysiek aan. Gelukkig zag ik op tijd dat dit misschien niet helemaal je van hettem was. Dat je door zo slecht voor jezelf te zorgen niet lang en gelukkig verder leeft. Ik gooide het roer om, stopte met werken, deed vervolgens weer veel te veel andere (leuke) dingen, elimineerde daarna heel veel dingen en… begon een bedrijf waardoor ik de afgelopen twee jaar weer veel te  hard en teveel uren werkte dan goed voor me is. Doen wat goed voor me is staat dit jaar op de agenda als jaarthema. Door hier bewust mee bezig te zijn, schept dat rust.
Wil je meer lichamelijke en geestelijke rust? Zorg goed voor jezelf.

Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat

Download hier je gratis e-book Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat en ontvang als bonus inspiratie in je mailbox.

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!