Voeding uitgelicht; Asperges

Voeding uitgelicht; Asperges

door | Voeding

Het aspergeseizoen is weer begonnen, het loopt van april tot 24 juni. Grijp je kans en eet deze gezonde groente!

 

Weetjes over asperges

Aspergeplanten kunnen 10 jaar oud worden. Groene asperges kleuren groen door zonlicht. Witte asperges groeien onder de grond, zien hierdoor geen zonlicht en blijven wit van kleur. Groene asperges zijn net een tikkie gezonder dan witte, omdat ze boven de grond groeien en daardoor het supergezonde chlorofyl (bladgroen) aanmaken.

Schoonmaken

Witte asperges moet je altijd (overlappend) schillen (gaat perfect met een dunschiller), omdat ze anders draderig zijn en dat is natuurlijk niet lekker. Snijd daarna een stukje van de onderkant af. Groene asperges hoef je niet te schillen, ik snijd wel een stukje van de onderkant af. Maak van de schillen van asperges aspergesoep, zo lekker.

Bereiding

Kook asperges zo kort mogelijk gaar om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden. Mijn ervaring is dat de kooktijd van asperges sterk varieert, afhankelijk van soort en dikte. Reken op 15 tot 25 minuten. Prik af en toe voorzichtig met een vork om te voelen of de asperges gaar zijn. Te gaar is niet lekker en daarmee verlies je waardevolle voedingsstoffen, maar keihard is ook geen aanrader.

Zijn asperges gezond?

Asperges zijn zonder ham, kaas, sausjes en andere lekkere toevoegingen hartstikke gezond! Ze bevatten nauwelijks calorieën en zijn daardoor slank te noemen. Asperges bevatten vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11 (Foliumzuur), C, E en K. Daarnaast bevatten ze calcium, fosfor, ijzer, jodium, koper, magnesium, selenium en zink.

Waarom ruikt je urine zo raar als je asperges hebt gegeten?

Asperges bevatten zwavelhoudende stoffen als methaan. Het lichaam zet deze stoffen snel om in vluchtige verbindingen om op die manier het lichaam zo snel mogelijk te laten verlaten. Daarom ruik je al heel snel na het eten van asperges die vreemde geur in je urine. Bij ongeveer 45% van de mensen gebeurt dit. Het is nog niet duidelijk of dit proces bij de rest van de mensen niet plaatsheeft of dat ze die vreemde geur niet (kunnen) ruiken.

Wat doen asperges voor je gezondheid?

Feitelijk zijn asperges super foods, kijk maar mee naar de voordelen voor je gezondheid:
* Ontgiftende anti-oxidant.
* Vermindert het risico op diabetes 2 door de ontstekingsremmende werking en de anti-oxidanten in asperges.
* Asperges hebben een zuiverende werking. Ze voorkomen de vorming van nierstenen door het wegspoelen van afvalstoffen in de nieren.
* Asperges zijn vochtafdrijvend en helpen het lichaam een teveel aan zout en vocht af te voeren.
* Ze bevatten foliumzuur wat de kans op geboorteafwijkingen, depressie en kanker vermindert.
* Asperges voorkomen botontkalking doordat ze ongeveer 70% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K bevatten.
* Asperges bevatten veel vezels en vocht. Goed voor de spijsvertering en stoelgang dus en een prima groente om verstopping te voorkomen.