Voeding uitgelicht; Blauwe schimmelkaas

Voeding uitgelicht; Blauwe schimmelkaas

door | Voeding

Je houdt ervan of je gruwelt ervan; blauwe schimmelkaas. Vandaag meer over blauwschimmelkaas met penicillium Roqueforti. Eet smakelijk!

Schimmel?

Penicillium Roqueforti is een schimmelsoort die voorkomt in kazen als stilton, roquefort en Danish blue. De schimmel bepaalt grotendeels de smaak van de kaas. De blauwe schimmel wordt tijdens het proces van kaas maken toegevoegd. Naarmate de kaas met toegevoegde schimmels verder rijpt wordt hij steeds sterker en pittiger van smaak.

Blue stilton = gepasteuriseerde koemelk

Blue stilton is mijn persoonlijke grote favoriete blauwschimmelkaas. Bijkomende reden dat ik deze kaas hier specifiek uitlicht is dat deze gemaakt wordt met gepasteuriseerde koemelk. Stilton wordt nooit gemaakt met rauwe melk, dan mag stilton namelijk geen stilton heten. Omdat ik wil voorkomen dat het je straks duizelt van informatie over verschillende soorten schimmelkaas, beperk ik me hier dus tot (blue) stilton.

Zwanger?

In principe kun je blue stilton eten als je zwanger bent, omdat stilton gepasteuriseerde melk bevat en daardoor de kans op besmetting met listeria (gevaarlijk voor zwangere vrouwen) veel kleiner is dan bij rauwmelkse kazen. Desondanks adviseer ik je hierover uitdrukkelijk eerst contact te hebben met je arts als je blue stilton wilt eten tijdens je zwangerschap.

Coeliakie of glutenintolerantie?

Regelmatig heb ik na het eten van schimmelkazen een, vaak zeer heftige reactie in de vorm van overgeven, diarree of een combinatie daarvan en waarbij ik het gevoel heb dat ik keihard uit mijn schoenen (of sokken) wordt geslagen. En dat terwijl ik dan 100% zeker ben dat ik glutenvrij gegeten heb. Ik heb overigens geen lactose-intolerantie. Een tijdlang dacht ik aan rauwe melk in kazen, maar blue stilton bevat geen rauwe melk, maar gepasteuriseerde koemelk. En eindelijk, na heel veel jaren zoeken, vond ik het antwoord en de oorzaak. Onderstaande tekst staat op de website van Nederlandse Coeliakie Vereniging, ik heb deze letterlijk overgenomen om communicatieve misverstanden te voorkomen.

‘Inderdaad worden sommige culturen (schimmels) die gebruikt worden voor blauwe schimmelkaas gekweekt op een glutenbevattende basis. Dit is de schimmel Penicillium Roqueforti, die gekweekt wordt in laboratoria. Maar als deze schimmels in blauwaderkaas worden gebruikt, dan is het eindproduct voor de wet nog steeds glutenvrij. Het is net zoiets als dat je eieren eet van kippen die graan eten. Of koemelk drinkt van koeien die tarwe in hun voer hadden. Als de blauwaderkaas qua ingrediënten geen gluten bevat, dan kan je het gerust eten. Er zijn extreem gevoelige coeliakie patiënten, die toch klachten krijgen na het eten van een blauwschimmelkaas. Dit is echter een kleine groep mensen’. De volledige tekst van NCV vind je hier.

Een heel raar verhaal, zeker als je zoals ik dus blijkbaar toebehoort aan die ‘kleine groep mensen’ die echt heftig op schimmelkaas kan reageren. Raar, omdat ik het inderdaad ook heel gek zou vinden als ik allergisch zou reageren op een kippenei omdat de kip glutenbevattend graan gegeten heeft (en nee, daar reageer ik dus niet op). Ik vind het een heel gekke gewaarwording, maar wel een die zeker op mij van toepassing is.

Ondanks dat dit blijkbaar maar op heel weinig mensen van toepassing is, wilde ik het toch met je delen, zodat je er rekening mee kunt houden als je hier ook last van hebt of (glutenvrije) mensen kent die hier last van hebben. 

Hoe gezond is blue stilton?

Blue stilton bevat veel calorieën, vet en cholesterol. Desondanks wijst recent onderzoek uit dat kaas een gunstige invloed kan hebben op cholesterol in het lichaam en het kan de kans op het metaboolsyndroom verlagen. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit inderdaad zo is. Daarnaast vult kaas goed en is het een prima (eiwitrijke) vervanger van bijvoorbeeld vlees of vis in gerechten.

Gezondheidsvoordelen van blue stilton (en andere kaassoorten)

* Goed voor je hart.

* Het verkleint de kans op osteoporose.

* Blauwschimmelkazen bevatten ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingspijn bij bijvoorbeeld artritis kan verzachten.

* Stoffen in blauwschimmelkazen als spermidine verbeteren je geheugen. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan, ook naar een mogelijk gunstig effect van blauwschimmelkazen op Alzheimer en Parkinson.

* Blue stilton is goed voor je gebit, voorkomt plakvorming en gaat tandbederf tegen.

* Bevat veel fosfor.

* Bevat weinig lactose, waardoor het mogelijk geschikt voor je is als je een lactose-intolerantie hebt. Vraag voordat je blue stilton eet eerst na bij je behandelend arts of dit op jou van toepassing is.

Geniet, maar eet met mate

En natuurlijk geldt hier, net als voor heel veel andere voedingsmiddelen, geniet, maar eet met mate.