Voeding uitgelicht; haring

Voeding uitgelicht; haring

door | Food

Hollandse nieuwe is weer volop verkrijgbaar en daarom vond ik het hoog tijd om eens op onderzoek uit te gaan hoe gezond haring nu eigenlijk is.

Hollandse nieuwe?

Hollandse nieuwe oftewel maatjesharing is de eerste haring van het seizoen, gevangen in de periode tussen pak em beet mei en juli. Haring mag alleen Hollandse nieuwe heten als het vetpercentage minimaal 16% is en de haring volgens aloude Hollandse tradities is verwerkt. Buiten de maanden mei, juni en juli mag haring geen Hollandse nieuwe heten, maar gewoon haring.

Superfood

Haring bevat ongeveer 16 gram vet per 100 gram haring en dat is maar liefst ruim 22% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vet. Het overigens supergezonde vet (DHA en EPA) maakt haring tot een ware superheld die je wat mij betreft zeker kunt scharen onder de zogeheten superfoods.

Zo gezond is haring

Naast vet bevat haring veel eiwit, weinig koolhydraten en geen suiker. Haring past dus uitstekend in een koolhydraatarm (keto)dieet. Haring bevat vitamine A, veel vitamine B en enorm veel vitamine B12.

Gezondheidsvoordelen van haring

* Haring bevat een stevige dosis vitamine D; ook op dit gebied is haring een serieuze superheld, één haring voorziet in circa 62% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D.
* Haring bevat veel selenium. Selenium is een belangrijk mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Het is een belangrijk sporenelement dat functioneert als antioxidant. Selenium beschermt je lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf, stimuleert het immuunsysteem en is belangrijk voor een goede werking van je schildklier.
* Ook bevat haring relatief veel jodium. Jodium is een sporenelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen die nodig zijn voor een goede groei, ontwikkeling van het zenuwstelsel en je stofwisseling. Eet je glutenvrij en daardoor geen brood waaraan jodium is toegevoegd? Eet regelmatig haring!

Kortom; haring past uitstekend in een gezond voedingspatroon. Geniet ervan!

Vergroot je geluksgevoel

15 Tips voor minder stress

Minder stress in je leven zorgt voor meer plezier, energie, positiviteit en geluk. Pas deze gratis tips toe en begin vandaag nog met het verminderen van de stress in je leven!

Sharing is caring!