Voedingsmiddelen voor een gezond immuunsysteem

Voedingsmiddelen voor een gezond immuunsysteem

door | Geluk, Gezondheid, Lifestyle, Voeding

Je weerstand verhoog je onder andere met voeding. Ik maakte een selectie voor je van voedingsmiddelen voor een gezond immuunsysteem. Wist je trouwens dat rode paprika’s en spruiten veel meer vitamine C bevatten dan sinaasappels?

Je weerstand verhogen

In mijn blog Verhoog je weerstand beschreef ik een aantal manieren om je weerstand te verhogen met als doel virussen en bacteriën zoveel mogelijk buiten de deur te houden zodat je beter bestand bent tegen verkoudheid en griep.

Voeding

Een van de manieren waarop je een echt serieuze bijdrage kunt leveren aan je gezondheid, is het versterken van je immuunsysteem met voeding. Met voeding kun je zeker niet voorkomen dat je ziek wordt, griep krijgt of verkouden wordt, maar een goed functionerend immuunsysteem draagt absoluut en zeker bij aan een goede gezondheid. Daarom heb ik vandaag een aantal weerstandverhogende voedingsmiddelen voor je op een rijtje gezet.

Te laat?

En nee, het is nooit te laat om gezond en weerstandverhogend te gaan eten! Zelfs als je al twintig jaar op patat met frikandellen en pizza leeft, heeft het absoluut een gezond effect op je lichaam en geest. En ook als je verkouden bent of griep hebt is het belangrijk om aan je weerstand te werken met voeding, juist dan is het superbelangrijk om je immuunsysteem een flinke boost te geven. Het is echt nooit te laat om gezond te gaan eten enne even voor de goede orde; je bent ook nooit te oud om gezond te gaan eten en leven!

Voedingsmiddelen voor een gezond immuunsysteem

* Antioxidanten
Zorgen er onder andere voor dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam en vertragen het verouderingsproces:
Ananas.
Banaan.
Basilicum.
Blauwe bessen.
Gember.
Kaneel.
Knoflook, rauw.
Kurkuma.
Ui, rauw.

* Kippensoep en bottenbouillon
Zelfgemaakt, zonder (chemische) toevoegingen, bevat weerstandbevorderende eiwitten, vitamines en mineralen en helpt bij het verminderen van hoesten en een verstopte neus.

* Groene bladgroenten
Vanwege hun ontstekingsremmende werking:
Andijvie.
Boerenkool.
Broccoli.
Groene kool.
Palmkool.
Paksoi.
Postelein.
Prei.
Raapstelen.
Romanesco.
Rucola.
Snijbiet.
Spinazie.
Waterkers.

* Kwark en yoghurt
Biologische en/of biodynamische kwark en yoghurt zijn goed voor je darmbacteriën die zorgen voor een goed functionerende darmflora die zorgt voor een goede weerstand. Een groot deel van je weerstand wordt gevormd in je darmen, vandaar.

* Noten
Verse ongebrande en ongezouten noten:
Amandelen.
Cashewnoten.
Hazelnoten.
Macadamia.
Paranoten.
Pecannoten.
Pistachenoten.
Walnoten.

* Rode pepers
In pittige, hete chilipepers en rode pepers komt de stof capsaïcine voor die goed is voor je weerstand. Door het eten van bijvoorbeeld sambal krijg je een loopneus waardoor je neusholtes vrijgemaakt worden.

* Verse tomaten verwarmd, verhit, gekookt
Als je tomaten verwarmt, kookt of verhit in een gerecht verliezen ze vitamine C. Maar door het bereidingsproces neemt de hoeveelheid lycopeen enorm toe. En laat lycopeen nou hartstikke gezond zijn voor je vanwege de weerstandverhogende werking. Tomaten zijn gezond, maar verhitte tomaten zijn supergezond.

* Vitamine C
Deze voedingsmiddelen zijn echte vitamine C-bommetjes en daardoor goed voor het opbouwen en in stand houden van je weerstand. Dit lijstje staat op volgorde van hoeveelheid vitamine C (en dus even niet in alfabetische volgorde). Ter verduidelijking: Paprika’s bevatten ongeveer 150 mg vitamine C per 100 gram, spruiten 132 mg en sinaasappels 50 mg per 100 gram.

Van hoog naar minder hoog vitamine C-gehalte:
Paprika, rode paprika bevat de meeste vitamine C.
Spruiten.
Peterselie.
Boerenkool.
Kiwi.
Aardbeien.
Peulen.
Olijven.
Sinaasappel.
Citroen.
Limoen.
Spinazie.
Waterkers.

* Water
Drink water, bij voorkeur water uit glazen flessen. Heb je dat, net als ik, niet in huis? Drink dan kraanwater. Plastic flessen bevatten meestal de weekmaker bisfenol A (BPA) en die is niet gezond.

* Zaden en pitten
Chiazaad.
Hennepzaad.
Lijnzaad.
Maanzaad.
Pompoenpitten.
Sesamzaad, ook tahin!
Zonnebloempitten.

Ten slotte

Zorg voor zo min mogelijk negatieve stress; stress is een echte weerstandskiller. Eet zoveel mogelijk groenten en fruit en varieer. Het is echt niet gek om 500 tot 800 gram (biologische) groente per dag te eten. Per persoon welteverstaan. Dat is veel, zeker als je het niet gewend bent. Binnenkort geef ik je tips hoe je meer groente en fruit kunt eten.

Verhoog je weerstand

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!