Vroeger was alles beter

Vroeger was alles beter

door | Geluk, Mindset

Vroeger was alles beter. We zeggen het zo makkelijk. Maar is het ook wel zo? Was vroeger alles beter? Vandaag gaan we op onderzoek uit!

Nu

Het is een hectische tijd waarin we leven. Iedereen heeft het druk. En wat zien we veel geweld in de wereld om ons heen. We verzieken het milieu meer en meer. Mensen uiten hun ongenoegen op steeds extremere manieren. Iedereen lijkt aan de beurt te komen om een enge ziekte te krijgen. En terroristische dreiging komt angstaanjagend dichtbij. Allemaal redenen om te denken dat vroeger alles beter was.

Vroeger was overzichtelijk en duidelijk

Voor bepaalde groepen mensen was het leven vroeger overzichtelijker. Duidelijker. Bijvoorbeeld door de kerk. De kerk bepaalde de levensstijl, normen en waarden van grote groepen mensen. Lekker overzichtelijk en duidelijker, maar beter?

Terroristen

In de jaren 70 en 80 waren er ook terroristische groeperingen. Die luisterden destijds naar namen als IRA, ETA, Rode Brigade en Rote Armee Fraktion. Deze Europese groeperingen zorgden destijds voor veel meer terreurslachtoffers dan er nu zijn. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar onderzoek door o.a. Joost Augusteijn, universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in de geschiedenis van politiek geweld, wijst dit uit. Op dit gebied was vroeger dus zeker niet alles beter.

Voeding

Op het gebied van voedselveiligheid is het tegenwoordig een enorme puinhoop. Grote multinationals willen ons maar al te graag doen geloven dat het eten van margarine, yoghurt met allerlei toevoegingen en vooral zout en vet bevattende ingrediënten uit pakjes en zakjes gezond is. Waarschijnlijk kun jij je net als ik de tijd herinneren dat we macaroni met smac aten. Dat melk goed voor elk was. Je at maximaal twee eieren per week om je cholesterolgehalte op peil te houden. En na de avondmaaltijd aten we een toetje; meestal vla. vruchtenhagel en hagelslag op brood, was heel gewoon. Ja hè? Maar of dit nu echt die goede oude tijd was, durf ik best openlijk te betwijfelen…

Milieu

We verpesten het milieu. Milieutechnisch lijkt het steeds slechter te gaan; nu zijn er ook al veel minder insecten dan in die goede oude jaren 70. En ja, ook ik vind het vreselijk dat de bij met uitsterven bedreigd wordt. Maarre, om nou te stellen dat het vroeger allemaal beter was? Wat dacht je van de neutronenbom (Stop de neutronenbom!), de ellende van Hiroshima en weet je nog de ellende van, de inmiddels toeristentrekpleister Tsernobyl?  Het begrip zure regen kwam dagelijks in het nieuws. Net als de ozonlaag die toen al niet meer te redden was. Ik vind dat we anders met het milieu, de natuur, de dieren en met elkaar om zouden moeten gaan, maar om nou te zeggen dat vroeger alles beter was…

Ziekten

En ook ziekten zijn van alle tijden. De wereld verandert, onze levensstijl verandert en het ziektebeeld verandert. Voorlopers van de huidige obesitas, diabetes2, hart-en vaatziekten en al die vreselijke vormen van kanker zijn tyfus, tbc, polio en cholera. Ook toen gingen veel mensen dood door ziekten. Ziekten passen zich aan aan de tijd, maar om daarmee nu te suggereren dat vroeger alles beter was…

Was vroeger alles wel zo goed?

Met dit blog wil ik je laten zien dat vroeger helemaal niet alles beter was. En nee, niet alles is pais en vree anno nu. Als mens maken we grote fouten. Maar ook niet alles is diepe ellende. Er zijn en worden echt heel veel dingen en zaken veranderd en verbeterd. Kijk maar eens om je heen op de werkvloer bij je werkgever. Is echt stukken beter dan in 1890.

Het leven is zo slecht nog niet!

Onze krachten bundelen om de wereld samen een klein beetje mooier te maken, kijken naar de toekomst en leren van het verleden leidt tot het besef dat vroeger niet alles beter was. Want echt, vandaag is het leven zo slecht nog niet!

De mooiste versie van jezelf

Leer, ontwikkel je en groei als mens. Word en vooral wees de mooiste versie van jezelf en kleur de wereld een beetje mooier!

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat

Download hier je gratis e-book Goed zorgen voor jezelf, zo doe je dat en ontvang als bonus inspiratie in je mailbox.

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!