Wanneer ben je succesvol?

door | jan 22, 2023 | Liefde, Succes

Wanneer ben je succesvol?

Over succesvol zijn en wat dat inhoudt bestaan veel misverstanden. Daarom dit artikel.

Succesvol in de ogen van de buitenwereld

Succesvol zijn is een begrip dat vaak geassocieerd wordt met geld, financiële rijkdom, dure auto’s, hoge omzetten en snelle bedrijfsgroei. Hier ligt de nadruk op wat de buitenwereld vindt; het zegt niets over jou als ondernemer of persoon in kwestie.

Wat zegt die Dikke?

Woordenboek Dikke van Dale geeft deze definitie van succes; goede afloop, uitkomst of uitslag, succes hebben, iemand succes wensen, iets dat goed afloopt; het optreden was een groot succes.

Hmmmm interessant, ‘het optreden was een groot succes’ is niet meetbaar, want wat is ‘een groot succes?’ en dus afhankelijk van eigen interpretatie. Yes! Dat geeft alle ruimte voor jezelf om te bepalen wat succesvol zijn voor jou betekent.

Mijn definitie

Succes is de mate waarin je je leven leidt in overeenstemming en in lijn met je persoonlijke waarden (alignment). Deze definitie heeft niets te maken met de mening van de buitenwereld, maar met je binnenwereld, hij komt uit jezelf.

Gelukkig zijn

De enige manier om gelukkig te worden en vooral te zijn is door naar jezelf te luisteren, naar binnen te keren en je hart te volgen. Doen wat bij jou past en in lijn leven met jouw waarden (alignment) maakt gelukkig. Een ander kan jou nooit gelukkig maken, dat moet je zelf doen. Je wordt en bent alleen gelukkig als je je eigen pad bewandelt. Gelukkig zijn betekent dat je je eigen leven leeft en nooit en te nimmer dat van een ander.

Succesvol zijn

Het verschil tussen gelukkig en succesvol zijn is dat je om succesvol te zijn doelen moet stellen en behalen. Hiervoor moet je dingen doen en andere laten. Doelen bereik je door te groeien als mens; door (levens)ervaring, opleiding, competenties en vaardigheden, nieuwe inzichten, zelfkennis, nieuwe overtuigingen en misschien nog wel meer door fouten maken, falen en op je bek gaan.

Succesvol zijn is dus feitelijk je doelen behalen. Deze doelen moeten in lijn zijn met je waarden om jou het gevoel te geven dat je succesvol bent. Gevoel is ook hierin het belangrijkste criterium en heeft dus niets met de mening van de buitenwereld te maken. Er zijn mensen met een vermogen van meer dan 10 miljoen euro die zichzelf niet succesvol vinden en er zijn mensen die zelfvoorzienend leven en nul vermogen hebben die zichzelf uitermate succesvol vinden. Jij bepaalt en jouw gevoel hierin is leidend.

Verlangen in lijn met je waarden >> doel >> plan >> gewenst resultaat >> gevoel = succesvol zijn.

Zorgt succes voor geluk?

Nee, succes zorgt niet voor geluk. Geluk zorgt wel voor succes. Mensen die gelukkig zijn, zijn vaker succesvol dan mensen die niet gelukkig zijn. Dat is logisch en verklaarbaar, want als je gelukkig bent en goed in je vel zit, voel je meer enthousiasme en passie om doelen te stellen en actie te nemen (inspired action) en deze te behalen. Op de reis onderweg naar je doel kom je precies op het juiste moment de juiste mensen, situaties, dingen en gebeurtenissen tegen die jou verder helpen je doel te realiseren door de (positieve) energie die je uitzendt. Je voelt je trots, blij en hieperdepieper als je je resultaat behaald hebt. Precies dat geeft jou het gevoel dat je succesvol bent. Als je gelukkig bent kun je alles aantrekken wat je wilt en succesvol zijn op alle gebieden van je leven.

Niet succesvol?

Vind jij jezelf nu niet of te weinig succesvol of wil je nog meer succes? Focus dan eerst op jouw persoonlijk geluk en gelukkig zijn. Wat ik in mijn coachpraktijk vaak zie, is dat vrouwen die zichzelf niet succesvol vinden gaan pushen, duwen, trekken en vechten tegen alles wat is, om toch maar succes te genereren. Ondernemers die nóg meer online programma’s en cursussen volgen, dingen gratis doen, de ene kortingsactie na de andere lanceren, eindeloos veel mensen volgen op social media, bakken vol geld uitgeven aan marketing & sales-activiteiten, continu reageren op bekende mensen die hun voorbeeld zijn en/of hun prijzen continu verlagen en zich desondanks vertwijfeld afvragen waarom het toch maar niet lukt. Een ding is zeker; het werkt niet en gaat je nooit helpen je doelen te behalen…

Zo word je nooit succesvol

Als je push, duwt, zeurt en leurt, denk, voel en handel je namelijk vanuit tekort & schaarste, ‘het moet en het zal’. Daarmee focus je op wat je niet wilt; tekort & schaarste. Door deze focus trek je steeds meer tekort & schaarste aan. Dat is wat deze ondernemers overkomt en waardoor ze steeds wanhopiger worden en zich afvragen wat ze toch fout doen; denken, voelen en handelen vanuit tekort & schaarste (angst) dus. Als je leeft vanuit tekort & schaarste kun je onmogelijk gelukkig zijn en dus ook niet succesvol…

Succesvol worden?

Begin met gelukkig worden! Echt oprecht en onbevangen gelukkig. Ik verzeker je dat dat kan. Ook en zelfs als je nu wanhopig bent, volledig aan de grond zit en je doodongelukkig voelt. Focus op jezelf en jouw geluk en je zult zien dat succes daarna als vanzelf volgt. Werk met mij om van jouw leven een dikke 10 te maken. In een 1:1 coachingstraject onderzoeken we alle aspecten van jouw leven om te bepalen waar verandering nodig is om die dikke 10 te scoren. En die dikke 10 realiseer je met mijn begeleiding en commitment! Alles is mogelijk, echt, there are no limits. Met beren op de weg maak ik een dansje, want als iemand geleerd heeft om te gaan met ellende en tegenslag in het leven, ben ik het wel. Ik ben geen business coach, maar geluksexpert voor ondernemers en dat betekent dat ik jou niets ga leren over salesfunnels, marketingstrategien en marktpositionering, maar alles over het leven en… jezelf!Maak een gratis en geheel vrijblijvende afspraak voor een match call of boek hier je coachingstraject. Ik heb nog maar een paar coachingsplaatsen beschikbaar, dus beslis snel.