Wat betekent dat eigenlijk; het beste uit jezelf halen?

Wat betekent dat eigenlijk; het beste uit jezelf halen?

door | Lifestyle

Het klinkt zo eenvoudig en makkelijk; het beste uit jezelf en je leven halen. Maar hoe doe je dat dan? Vandaag geef ik je zes mogelijke manieren om meer uit jezelf en je leven te halen. Succes!

Wat betekent dat eigenlijk; het beste uit jezelf halen?

Ik schrijf regelmatig over dat je toch vooral het beste uit jezelf en je leven moet halen. Vandaag leg ik je uit wat ik daarmee bedoel en ook wat ik daarmee niet bedoel.

Het beste uit jezelf halen en de mooiste versie van jezelf zijn

Betekent niet dat je perfect moet zijn. Het houdt ook niet in dat je vol stress en ongemak door het leven holt op je high heels. Dat je nooit een gat in je panty hebt. Dat je er altijd fris, fruitig en opgewekt uitziet. Je 24/7 beschikbaar bent voor anderen. Ook betekent het niet dat je niet meetelt als je geen cursus, opleiding, training of anders educatiefs volgt. Het houdt zeker niet in dat je gelakte nagels moet hebben en nude lippenstift, omdat dat nu in de mode is. Of je gezicht laat uitdeuken en ontkreukelen zodra de eerste kreukels verschijnen. Nee, nee, nee, dat betekent het allemaal niet.

Geld, macht en status in de meer-meer-meer-cultuur

Het beste uit jezelf halen heeft niets te maken met uiterlijk, de mooiste versie van jezelf zijn trouwens ook niet. Beide hebben nog minder te maken met perfectie, het leven van een streefleven, jezelf in dienst stellen van anderen, vooral doen wat je omgeving en de samenleving je opleggen, doen alsof je een leuk leven hebt en stiekem helemaal kapot zijn enne had ik perfectie al genoemd? Ook heeft het beste uit jezelf en je leven halen niets, maar dan ook helemaal niets te maken met geld, macht en status.

Minder is meer

Er wordt weleens gedacht en gesuggereerd dat het beste uit het leven halen te maken heeft met geld, met meer, meer, meer willen, met de huidige wegwerpconsumptiemaatschappij, met duurder, groter en constant iets anders willen dan je hebt. In mijn optiek is dat een onjuiste aanname. Het beste is niet altijd meer, maar vaak juist minder, denk aan minder stress, minder druk, minder problemen. Duur is niet per definitie mooier dan gratis, denk maar aan de natuur. En soms voelt meer juist stukken beter dan minder, denk aan vrije tijd en geld om te doen en laten wat je wilt.

Het beste uit jezelf en je leven halen

Betekent dat je je leven leidt volgens jouw eigen specifieke normen en waarden. Het beste uit jezelf halen betekent dat je dingen doet die bij je passen. Waar je blij en vrolijk van wordt. Dat je je authentieke gekke zelf mag zijn, in en onder alle omstandigheden. Het betekent dat je juist afwijkt van de gebaande paden, dat je een fuck-it-mentaliteit ontwikkelt tegen de boze buitenwereld, dat je lekker je eigen zin doet en maling hebt aan wat anderen hiervan vinden. Volg je hart, luister naar je gevoel en intuïtie en leef je passies en dromen. En zoals gezegd, dat heeft helemaal niets met geld, macht en status te maken.

Je moet het zelf doen

Om het beste uit jezelf te halen heb je niets anders nodig dan jezelf. En okee, soms een beetje hulp van buitenaf in de vorm van therapie, coaching, bijscholing, cursussen. Dat is vaak nodig om je uit je comfortzone te laten stappen, je aan het denken te zetten, je anders te laten denken, je meer mogelijkheden te laten zien en je daadwerkelijk tot actie te laten komen. Dat is niet gek, maar logisch, gezien het feit dat niemand het leuk en iedereen het eng en spannend vindt uit zijn comfortzone te stappen.

Afwijkend is leuk

Als je eenmaal weet wat je (echt) wilt, is het juist zo ontzettend leuk daarmee aan de slag te gaan. Juist als het anders is dan anders. De leukste mensen zijn ook een beetje mal, toch? Van die mensen die naar Spanje vertrekken om totaal onvoorbereid een camping te beginnen. Of die opeens een poffertjeskraam gaan runnen in Hongarije. Hun vaste baan bij de bank opzeggen om met het gezin op wereldreis te gaan. Een oude camper kopen en daarmee met de noorderzon vertrekken. Ik vind ze enig mensen die een beetje mal zijn.

Verandering maakt het anders

Nu hoeft je natuurlijk niet naar het buitenland te vertrekken om je leven anders te doen. Misschien wil jij wel minder werken en meer wandelen. In een klein huisje op het platteland zelf je groenten telen. Minder met je uiterlijk bezig zijn en meer met je liefste hobby schilderen. Met een nieuwe baan beginnen op je 52e. Vaker de boel de boel laten en erop uit trekken met de tent. De muren van je huiskamer paars schilderen. Of oranje. Fulltime gaan werken. Nooit meer zelf koken, maar iedere dag uit eten gaan. Leren fietsbanden plakken. Een Hermes Birkin bag van 16.000 euro kopen als investeringsobject. Niet alleen een leidinggevende functie ambiëren, maar em ook daadwerkelijk aanvaarden. Een cursus behangen voor beginners volgen. Leren beleggen. Alles kan en alles mag, zolang het maar bij jou past. Dat is de essentie van het leven; dat je die dingen doet die bij jou passen. Ongeacht of andere mensen dat gek, raar, vreemd of jabbiedabbiedoe vinden.

Zo haal je het beste uit jezelf en je leven

* Hou van jezelf.

* Herken je stress en neem voorgoed afscheid.

* Zeg vaker nee tegen anderen.

* Leef je eigen leven.

* Laat perfectionisme geen rol spelen in je leven

* Kom uit je comfortzone en kom in actie

Binnenkort meer om het beste uit jezelf en je leven te halen, wordt vervolgd.

Meer leuke blogartikelen

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!