Wat ik op reis leerde over het leven

Wat ik op reis leerde over het leven

door | Liefde & Geluk, Reizen, Spiritualiteit

Reizen is niet alleen maar leuk en zeker niet altijd makkelijk, maar het leert me zo ontzettend veel over mezelf en over het leven. Daarom wil ik de levenslessen die ik leerde van en door te reizen met je delen. Hou je vast and fasten your seatbelts want daar gaan we, here we go go!

Belangrijke levenslessen

Op iedere reis die ik maak leer ik iets. Over het leven. Over mezelf. En zo is reizen niet alleen maar leuk en oppervlakkig, maar zo maakt reizen wijzer. Belangrijke levenslessen die ik leerde tijdens het reizen:

Reizen leert me mezelf goed kennen

Ik ben ongeduldig, grappig, drammerig, flexibel, emotioneel, creatief, snel geïrriteerd, hoogsensitief, humoristisch, open, inventief, non-conformistisch, intellilgent, een tikkeltje eigenwijs en zeer eigenzinnig.. Allemaal eigenschappen die op reis wel of juist niet van pas komen.

Reizen leert me onthechten

Onthechten, een reuze hip begrip hier in het westen. Ik leerde en leer het keer op keer op keer juist in landen waar mensen niet zo veel bezitten. Alles wat je op reis meeneemt moet je zelf dragen, dussss de eerste keer neem je veel te veel mee, maar dat wordt minder en minder en minder. Door het reizen weet ik dat ik ongekend veel bezit in vergelijking met mensen in andere delen van de wereld. Daardoor kan ik heel makkelijk afstand doen van materiële zaken. Onthechting heeft me gul gemaakt; ik geef graag dingen weg aan anderen, zowel op reis als thuis. Materieel bezit interesseert me maar matig. Mijn voorkeur gaat uit naar het opdoen van ervaringen, bijvoorbeeld tijdens mijn reizen.

Reizen leert me over andere culturen, gewoonten, waarden, normen en gebruiken

Als je zoals wij alles zelf regelt op reis, dus vliegtickets en ter plekke hotels, eten, water, buskaartjes, drankjes, echt alles, MOET je contact maken met de lokale bevolking. Moet ja, anders krijg je niets voor elkaar. Je moet je dus inleven in anderen en je verdiepen in hun cultuur. Klein voorbeeld; de taal in China is voor ons erg ingewikkeld, de voertaal is Chinees en het grootste deel van de bevolking spreekt geen Engels. Best lastig om de Chinese menukaart te lezen (geen doen), eten te bestellen en een treinkaartje te kopen. Ook is het prettig als je je verdiept in een andere cultuur om bepaalde gewoonten beter te begrijpen. Denk hierbij aan de crematies (lijkverbrandingen) in India. Lichamen van overleden mensen worden hier op ghats (houtstapels) verbrand. Het is prettig als je je daar goed op voorbereidt. En sommige gewoonten wennen nooit… denk aan scheten laten in het openbaar, rochelen op de grond en boeren in elkaars gezicht in China.

Reizen leert me dat de wereld mooi is

De wereld is wonderschoon! En als je wilt zien hoe mooi de wereld is, vind je liefde, plezier en rust in iedere nieuwe dag. Kijk om je heen en ontdek hoe mooi onze wereld eigenlijk is.

Reizen leert me dat de mens goed is

Mijn persoonlijke ervaring is dat de de mens van nature goed is. De meeste mensen (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen) willen goed doen, een ander helpen, het leuk maken voor je, goed voor je zorgen en/of je gelukkig maken. De meeste mensen willen vreedzaam, gelukkig en zonder geweld en onlusten met en bij elkaar leven. Zo zit de mens gelukkig in elkaar.

Reizen leert me te delen

Met name in landen waar armoede voorkomt deel ik uit. Ik ben een rijk en gezegend mens. En dus deel ik. Niet alleen deel ik brood, kinderschoentjes, pennen, fruit, blikjes cola, ballonnen, kledingstukken, slippers, koekjes en wat al niet meer. Ook deel ik mijzelf; ik lach, zwaai, maak praatjes en doe alles wat binnen mijn vermogen ligt om mijzelf met anderen te delen. Als je het niet meer kunt opbrengen om te lachen en zwaaien naar anderen, moet je stoppen met reizen, zeggen wij altijd tegen elkaar…

Reizen leert me accepteren en loslaten

Accepteren en loslaten, volgens mij zo’n beetje de belangrijkste vaardigheden van deze tijd. En de moeilijkste! Tijdens iedere reis gebeuren er dingen die je niet wilt, die niet leuk zijn, die anders lopen dan verwacht; dingen kunnen niet doorgaan, bussen gaan kapot, hotels zijn vergaan, boten doen er 22 uur over om op de plaats van bestemming te komen in plaats van de beloofde zes. Je wordt ziek, kotst de boel bij elkaar daar waar je het niet wilt, je retedure sandaal gaat kapot, je vliegtuigbagage is naar Parijs gevlogen terwijl jij in Mumbai, India staat. Het enige dat hier helpt; accepteren en loslaten.

Reizen leert me mededogen en verbondenheid

Je kunt niet het leed van de hele wereld op je schouders nemen. Maar je kunt je wel in anderen verplaatsen, je afvragen hoe een ander zich voelt, welk effect jouw gedrag heeft op die ander. In landen als Tibet is het daarbij uiterst belangrijk je af te vragen of jouw gedrag anderen mogelijk in gevaar brengt… Een van onze mooiste momenten van mededogen en gevoel van verbondenheid was in Tibet. Waar een oudere vrouw, heel recalcitrant en burgerlijk ongehoorzaam, naast ons kwam zitten op de grond op het plein rond de boeddhistische tempel Jokhang. We konden elkaar niet verstaan, we konden niet met elkaar praten, maar er was een gevoel van diepe verbondenheid. De oudere vrouw deed iets wat niet mocht, namelijk naast ons zitten en contact leggen en daarom werd ze weggejaagd, weggestuurd en bijna belaagd, maar ze bleef zitten. Ze was het duidelijk oneens met het Chinese regime en liet dat aan ons merken. We lachten met elkaar en zaten naast elkaar op de stoep. Toen ze wegging zijn we haar achterna gelopen om te kijken of haar niet iets zou overkomen… We herinneren deze mooie ontmoeting als de dag van gisteren en hebben het hier nog regelmatig samen over.

Reizen leert me minder oordelen

Door te reizen zie je heel veel andere culturen met heel veel andere normen en waarden. Dat heeft me geleerd dat mijn normen en waarden niet DE normen en waarden zijn, maar slechts de mijne. Andere mensen leven volgens hun eigen normen, waarden, overtuigingen en meningen. Wie ben ik om te bepalen of een ander wel of niet mag werken, vlees mag eten en wel of juist niet naar de kerk mag gaan? Door open te staan voor anderen met hun eigen ideeën en overtuigingen heb ik al heel veel mooie mensen ontmoet en prachtige verhalen gehoord. Het principe leef en laat leven heeft me heel veel moois gebracht in het leven, bijvoorbeeld het besef dat diversiteit de wereld juist mooier kleurt. Bovendien zijn er veel meer overeenkomsten dan verschillen tussen mensen en ook dat is iets dat ik leer door te reizen.

Reizen leert me dat ik een enorm bevoorrecht en rijk mens ben

Nederland is zo gek nog niet. Best corrupt, maar jongens er zijn echt landen die nog veel corrupter zijn. Bureaucratisch, idem dito. Om over echte armoede maar niet te spreken, dat kennen we hier niet. Ik bedoel hier met armoede mensen die zonder bezittingen, zonder eten, zonder drinkwater, zonder sanitaire voorzieningen en zonder geld op straat wonen. Ja joh, zo hupsakee op de stoep, langs de kant van de weg of onder een viaduct. Zie je jezelf al zitten op de stoep van de straat waar je nu woont? Nee, Nederland is zo gek nog niet. Je realiseert het je als je na terugkeer van een reis in de supermarkt staat en je bijna gek wordt van de ongekende luxe mogelijkheden en de keuze uit 23 soorten tomaten. Je allerliefste huisdieren, je eigen vertrouwde huisje, je eigen bed dat het allerlekkerste bedje is van de hele wereld, je eigen douche en o nee, er is echt geen betere, je eigen wc is ook het allerfijnst. Wat ben ik een rijk en bevoorrecht mens. Op reis realiseer ik me dat het allerallerallermeest.