Jolandatoet.nl

Wat je zelf kunt doen

Wat je zelf kunt doen

door | Gezondheid, Liefde & Geluk, Spiritualiteit, Voeding

We zouden wel wat liever mogen zijn voor deze mooie wereld waarop en waarin we leven. Wat je zelf kunt doen lees je hier.

Zooitje

Ik denk dat we één ding met elkaar eens zijn; wat maken we er een zooitje van als mensheid! De mens vernietigt zichzelf en dat wordt steeds duidelijker zichtbaar en voelbaar.

Niet klagen, maar…

Dragen! Maar ja om nou lijdzaam langs de kant van het leven te gaan zitten ‘dragen’, is niet helemaal mijn cup of tea, zeg maar. Van daadwerkelijk dingen doen en andere dingen laten, krijg je veel meer voldoening. En daardoor (nog) meer enthousiasme om andere dingen aan te pakken.

Milieu-, dier- en/of mensvriendelijker leven?

Maak je keuze wat jij het belangrijkst vindt of maak een mooie verdeling tussen deze drie en ga zelf aan de slag. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van dingen die je kunt doen om de de wereld mooier te maken.

Zinloos wordt zinvol

Denk niet dat het zinloos is om je steentje bij te dragen, bijvoorbeeld omdat ‘ze’ het toch verpesten, ongeacht of ‘ze’ de politiek, je buren of grote bedrijven zijn. Jij bent alleen verantwoordelijk voor jou en jouw gedrag. Neem die verantwoordelijkheid en doe wat je kunt! Want stel je nou eens voor dat heel, heel, heel veel mensen dat doen, dan zul je zien dat wat nu zinloos lijkt, heel snel zinvol blijkt.

Wat je zelf kunt doen

 

Leef bewust

Word en wees je ervan bewust dat wij mensen dieren (en het milieu) op heel veel verschillende manieren schaden. Door bewustwording ga je als vanzelf andere keuzes maken die vriendelijker voor de wereld zijn.

Bepaal wat voor jou belangrijk is

Diervriendelijk is niet per definitie milieuvriendelijk. Sterker nog; vaak bijt het elkaar. Biologische groenteteelt is niet per definitie milieuvriendelijker, omdat er meer landbouwgrond nodig is voor minder producten (wisselteelt). En voor het houden van biodynamische koeien of bio kippen, is meer grondoppervlak per koe of kip nodig. Minder dieren hebben meer ruimte nodig. Da’s heel fijn voor de dieren, maar dus niet per definitie voor het milieu en de mens. Bepaal wat jij belangrijk vindt en leef volgens de waarden die bij je keuze horen.

Maak keuzes

Kies welke keuzes bij jou  en jouw leefstijl passen en pas die toe.

Eet minder (vaak) vlees

Minder vaak en minder in hoeveelheid. We eten gemiddeld te vaak en teveel vlees. Voor een goede gezondheid heeft je lichaam geen vlees (of vis) nodig. Slik wel vitamine B12 bij als je plantaardig eet.

Koop minder

Minder kopen heeft een kleinere ecologische footprint tot gevolg en minder sterfte van bijvoorbeeld insecten en het leven in oceanen.

Eet meer groenten en fruit

Bij voorkeur biologisch. Over de suikers in fruit wordt momenteel behoorlijk hysterisch gedaan, maar het is echt gezonder om dagelijks een appel, banaan en een portie aardbeien te eten dan kant-en-klaarproducten waaraan synthetische zoetstoffen zijn toegevoegd.

Koop diervriendelijk beddengoed

Het bestaat echt! Zelf heb ik een plantaardig dekbed van tencell en beddengoed van bio katoen om maar eens iets te noemen.

Gebruik zo min mogelijk schoonmaakmiddel

En maak schoon met water en een schone doek, daar kom je echt een heel eind mee. Scheelt nog geld ook. Koop ecologisch afwasmiddel.

Eet biologische of biodynamische zuivel, kaas en boter

Omdat reguliere zuivelproducten dieren letterlijk uitmelken.

Let op zonnebrandcreme en cosmetica!

Deze zijn vaak allesvernietigend voor de oceanen en het leven daarin. Realiseer je dat alles wat jij door je doucheputje afvoert, ergens in zee terechtkomt en daar het leven vernietigt. O ja, iets wat voor vissen, dolfijnen, koraal, zeeschildpadden en zeehonden niet goed kan zijn, is voor jouzelf en je huid natuurlijk ook niet top.

Koop alleen nog biologische eieren

Omdat bio kippen echt een leuker leven hebben.

Eet vaker noten

Ongebrande en ongezouten noten zijn gezond! Ze vormen een goede, plantaardige bron van eiwit en zorgen ervoor dat je lang vol zit. Noten zijn calorierijk, maar helpen je bij het verbranden van buikvet. Eet niet meer dan een handje noten per dag.

Snoep verstandig

Dus helemaal niet. Nou ja, we willen natuurlijk allemaal wel eens een lekker snoepje. Kies dan wel snoep zonder dierlijke gelatine en zonder palmolie.

Eet geen Nutella!

Omdat Nutella palmolie bevat. En palmolie veroorzaakt heel veel dieren,- milieu- en mensenleed. Is jouw bammetje Nutella dat echt waard?

Koop geen kleding

Nog maar een jaar of 7 geleden kocht ik me supersuf aan kleding. Om een voorbeeldje te noemen; ik had ongeveer 60 zomerbroeken in mijn kast hangen En ja, ook 60 winterbroeken. Bizar! Ik weet dus waarover ik het heb als het gaat over veel kleding kopen. Als ik geen tijd had om te strijken, kocht ik nieuwe kleding. Koekoek! Ik stopte met het kopen van kleding, bracht het overgrote deel naar de kledingbank voor mensen die het echt goed konden gebruiken en hield nog een zeer beperkt aantal kledingstukken over. Ik koop nu zelden kleding, heb in totaal 7 broeken in mijn kast voor zomer en winter en weet altijd wat ik aan wil trekken. Want dat is ook zo fijn; minder kleding is makkelijker kiezen. O ja, tweedehands kleding kopen is ook kopen hè? Ik draag mijn kleding nu echt af en dat bespaart niet alleen heel veel geld, het voelt ook gewoon heel veel beter.

Gebruik zo min mogelijk plastic

Gebruik geen ballonnen! En neem zelf je boodschappentas mee. Ik heb echt superleuke boodschappenmanden van Dille en Kamille. Mocht je ze duur vinden? Die van mij gaan echt al jaren mee. Gebruik je toch plastic tasjes? Hergebruik tot ze helemaal op zijn en gooi niet zomaar weg. En natuurlijk gooi je geen plastic flesjes of andere zooi zomaar in de natuur.

Gebruik geen chemicaliën

In je huis en je tuin. Tuinieren in tuinaarde is goed voor een gezonde darmflora. Een gezonde darmflora is de basis voor een goed werkend immuunsysteem. Een goede weerstand beschermt tegen ziektekiemen, infecties en ongewenste andere engerds. Dussss, zorg voor een gezonde bodem en gezonde grond in je tuin. En vergiftig jezelf niet met allerlei chemicaliën in huis die een echt en bewezen negatieve invloed hebben op je darmwerking. 

Meer interessante blogs