Weekmenu 25 – 2020

Weekmenu 25 – 2020

door | Glutenvrij, Weekmenu

Iedere vrijdag krijg je een weekmenu van me met leuke, makkelijke, gezonde en iets minder gezonde, maar altijd lekkere glutenvrije suggesties voor ontbijt, lunch, diner en/of dessert. Veel kijk,- kook,- en eetplezier!

Geen vlees of vis en toch niet vegetarisch

Het klinkt een beetje gek en misschien zelfs behoorlijk gek, maar toch zijn niet alle voedingsmiddelen zonder vlees of vis vegetarisch. Zo zijn heel veel kaassoorten niet vegetarisch, omdat er tijdens de kaasproductie stremsel wordt gebruikt dat afkomstig is uit de maag van kalfjes. En als kaas dierlijk stremsel bevat (geen vlees dus!), mag je het niet vegetarisch noemen. 

Citroenen die niet plantaardig zijn

Nog een beetje gekker, citroenen die niet plantaardig (vegan) of vegetarisch zijn… Op regulier geteeld citrusfruit als citroenen, wordt een coating aangebracht om het fruit langer houdbaar te maken en extra mooi te laten glanzen. En die coating bestaat uit dieren! Om precies te zijn uit schellak dat gemaakt wordt van luizen. Die coating is trouwens helemaal niet nodig en waarom zou je citroenen willen met een onnatuurlijke glans als daarvoor dieren gedood worden? Wel plantaardig zijn biologisch of biodynamisch geteelde citroenen, bij de teelt wordt namelijk geen coating gebruikt. 

Gekkigheid met dieren

En ja, er gebeurt nog veel meer gekkigheid met dieren waarbij ook jij waarschijnlijk je wenkbrauwen fronst en je afvraagt waarom je dit niet weet? Over dit soort dingen schreef ik het blog Diervriendelijker leven en dat is geen pleidooi tegen het eten van vlees en het bevat ook geen enge plaatsjes of video’s van dierenleed en mishandelde dieren. In dit blog vertel ik je over hoe je op je eigen manier keuzes kunt maken om diervriendelijker te leven, bijvoorbeeld door het kopen van biologische citroenen. Maak er weer wat moois en lekkers van deze week!

Maandag, geen vlees of vis

Kikkererwtenburgers met knoflook-limoenmayo met salade

Deze kikkererwtenburgers zijn zo lekker en de knoflok-limoenmayo maakt het helemaal af en superfeestelijk. Ook bij kinderen vallen deze burgertjes heel erg in de smaak. Iedere dag een feestje!

Dinsdag, vlees

Rucolastamppotje met chorizo

Dit is een topper in huize Toet die zodra het zomers weer is of wordt, terugkomt. De ultieme stamppot voor de lente- en zomermaanden!

Woensdag, vis

Kleurrijke salade met gestoomde makreel, tomaat en shiitake

De saladetijd is echt begonnen! Daarom vandaag deze superlekkere salade met gestoomde makreel die tal van gezonde vetten bevat. Een perfecte maaltijdsalade!

Donderdag, vegan

Geroosterde paprikasoep, de allerlekkerste ooit

Een van mijn all-time-favorite-soepen is deze geroosterde paprikasoep. En meisjes en jongens, dit is echt de allerallerallerlekkerste. Eet het en je weet het!

Vrijdag, vis

Garnalen in romige Toscaanse knoflooksaus

Als dit geen goed begin van je weekend is, weet ik het ook niet meer. Wat een feestje! Eet deze verrukkelijke garnalen in Toscaanse knoflooksaus die trouwens veel gezonder zijn dan de naam doet vermoeden, met spaghetti of gebakken krieltjes. Let the weekend begin!

Zaterdag, brunchtip, vegetarisch

Pannenkoekjes met maar 2 ingrediënten

Simpel en lekker en nee, deze pannenkoekjes smaken absoluut niet naar ei. Tenzij je teveel ei gebruikt. Maar dat is logisch, want dan bak je ei in plaats van pannenkoekjes… Heerlijk als weekendontbijt- of brunch met blauwe bessen en honing. Of ananas, of mango en wat dacht je van aardbeien of frambozen? Dat wordt weer smullen!

Zondag, vlees

Krokante kip in sinaasappelsaus met basmatirijst en gegrilde groene asperges (zonder kaas) of prei uit de wok

Als je deze week één nieuw recept maakt, maak dan dit! Want hee en jee, dit is goed, heel erg goed! De zoete, sticky sinaasappelsaus van echte sinaasappel (duh, wat dacht je dan?) maakt dit gerecht superfeestelijk, terwijl het echt niet ingewikkeld of moeilijk is. Een echte feestmaaltijd! 

Lekker en gezond!

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!