Leven vanuit liefde

Blog voor meer geluk & vrijheid

Welk verhaal vertel jij jezelf?

door | okt 23, 2022 | Angst, Liefde

Welk verhaal vertel jij jezelf?

Welk verhaal vertel jij jezelf? Het verhaal over hoe briljant, groots en prachtig je bent of het verhaal over hoe dom, stom en achterlijk je bent? Wat is jouw verhaal?

Welk verhaal vertel jij jezelf?

We praten allemaal met en tegen onszelf. Allemaal. En de manier waarop we met onszelf praten en wat we tegen onszelf zeggen, is allesbepalend voor ons geluksgevoel. Wat we denken (en geloven), voelen we en dat bepaalt ons gedrag.

Conditioneringen

Wat we leerden in het verleden heeft grote invloed op ons gedrag van vandaag. Even een paar voorbeeldjes.

Als jij als kind heel vaak te horen kreeg dat je dom, stom en achterlijk was en je nooit iets zult bereiken in het leven, dan is de kans heel groot dat je dat gelooft en aanneemt als  ‘de waarheid’.

Hoorde je daarentegen hoe waardevol en bijzonder je was en dat je alles kunt bereiken in het leven wat je wilt, dan geloof je dat en is dat jouw waarheid.

De waarheid bestaat niet

De waarheid bestaat dus helemaal niet. Wel bestaat jouw waarheid, oftewel wat jij denkt en voelt over jezelf is waar… Als jij nu nog steeds denkt dat je dom, stom en achterlijk bent, dan voel je dat ook tot in het diepste van je ziel. Helaas vertoon je dan zeer waarschijnlijk ook gedrag dat hiermee resoneert en zul je er onbewust (!) alles aan doen om nooit iets te bereiken in je leven. Op het moment dat je wel degelijk iets dreigt te bereiken, gaan al jouw remmen los en saboteer je jezelf, je succes en daarmee je eigen geluk…

Is jouw waarheid dat je waardevol en bijzonder bent en dat je alles kunt bereiken in het leven wat je wilt, dan geloof je dat. Je voelt het tot in je tenen. Je hebt precies dat bereikt in je leven wat je wilde en meer (!) en voelt je succesvol, waardevol en geliefd.

Ben jij de grote, grijze grobbetrol?

Herken je jezelf in degene die zichzelf waardeloos, nuttig en stom voelt? Oftewel ben jij de grote, grijze grobbetrol in je eigen leven die zichzelf niet alleen terug de krabbenmand induwt, maar zichzelf daarnaast klein houdt, niet voor zichzelf durft op te komen en zichzelf waardeloos vindt? Stop ermee! Stop er nu mee! Dit kun je nu op dit moment besluiten.

Ik coach veel grijze grobbetrollen, vrouwen die zichzelf geen gelukkig leven gunnen. Die hun waarheid als de waarheid zien en dat is geen fraaie. Die zichzelf als mislukkeling zien en vinden dat ze het niet waard zijn om van te houden. En weet je, die mening deel ik nooit. Niet omdat dat zo hoort, maar omdat ik leuke, prachtige en intelligente vrouwen zie. Iedere vrouw is liefde waard en iedere vrouw (en ieder mens) heeft het geboorterecht gelukkig, vrij en vrolijk te zijn. En ja, dat zijn geboorterechten! Je komt hier niet op aarde om te lijden, om zware ellende te ondergaan, maar om plezier te maken, je joy te leven en vrolijk en vrij te zijn.

Wat je zegt, word je vanzelf…

Een van de belangrijkste dingen hierbij is welk verhaal jij jezelf vertelt. Blijf jij hangen in je verleden en blijf jij tegen jezelf zeggen hoe nutteloos, kansloos en dom je bent? Dan gebeurt dat ook, dat is een natuurwet waar niemand iets aan kan veranderen.

Vertel jij jezelf een ander, nieuw verhaal, en ga je vanaf nu iedere dag, nee 250 keer per dag tegen jezelf zeggen hoe waardevol, uniek en van betekenis je bent voor jezelf en anderen? Dan gebeurt dat, echt waar.

Welk verhaal vertel jij jezelf?

Het leven van een zinvol en gelukkig leven is voor iedereen weggelegd, ook voor jou. En dat zinvolle en gelukkige leven begint met een simpele eenvoudige vraag ‘Welk verhaal vertel jij jezelf?’.

Kan ik je helpen bij het veranderen van jouw verhaal? Bekijk hier mijn coachingsaanbod en/of neem contact op via info@jolandatoet.nl.