Wonen; Hier ben ik thuis

Wonen; Hier ben ik thuis

door | Persoonlijk

Als ras-Rotterdamse voel ik me helemaal thuis in Amsterdam. De redenen hiervoor zijn heel divers. Vandaag vertel ik je waarom ik juist hier zo naar mijn zin woon.

 

Wereldburger

Ik zie mezelf als wereldburger; ik woon op de wereld. En dat zou in theorie overal kunnen zijn. Ik voel me helemaal thuis in New Delhi, de hoofdstad van India dat ik steevast mijn ‘hometown’ in India noem. Ik ben er een keer of 8 geweest en het is een stad met heel veel vuil en armoede en toch voel ik me er thuis. Ook voel ik me helemaal thuis op het Schotse eiland Skye, in Kathmandu (hoofdstad van Nepal) en het Griekse eiland Kos vind ik enig. Ik zal trouwens niet snel in een van deze steden of op deze eilanden gaan wonen, want wonen doe ik nog steeds het allerliefst in Nederland.

Waarom Amsterdam?

Opmerkelijk dat ik ondanks dat ik een groot deel van mijn leven in dorpen gewoond heb, niet snel meer zal kiezen voor een dorp. Opmerkelijk omdat ik wel van rust, stilte en een groene woonomgeving hou. Martin werkt in Den Haag en dus is het handig als we in het westen des lands wonen. Dordrecht was prima, hoewel Martin van en vooral naar Dordrecht veel meer uren in de file doorbracht dan nu. Rotterdam was een prima optie geweest, maar ja die files… Den Haag was een optie waar ik absoluut niet wilde wonen. En van Amsterdam werden we allebei wild-enthousiast. Daarom dus.

Amsterdam

Hier in Amsterdam hoef je je nooit te vervelen. Maar, het mag wel hoor als je wilt. Er zijn veel mooie theaters, prachtige musea en wonderschone parken. We houden van uit eten gaan en op dat gebied zijn we hier in de zevende hemel beland. Er zijn hier veel cafe’s en De Brabantse Aap, waar Martin al bijna 25 jaar komt, zit ook hiero. De keuze uit restaurants is enorm en ja hoor, ook op maandagavond kun je hier prima uit eten. Amsterdam bruist en Amsterdam leeft.

Veel te druk en veel te veel herrie

Maar ook en zelfs in Amsterdam is niet alles pais en vree. Ik erger me groen en geel aan het steeds groter wordend aantal natuurverwoestende en geluidsoverlast veroorzakende festivals hier in het Gaasperpark. Begrijp me niet verkeerd; ik ben niet tegen festivals, maar wel in natuurgebieden die hierdoor verwoest worden en bovendien 2 weken lang grotendeels afgesloten worden voor 2 dagen ‘plezier’.  Gelukkig, maar eigenlijk te gek voor woorden, regende het dit jaar klachten vanuit onder andere Amsterdam Centrum over geluidsoverslast. Moet je nagaan wat wij hier meemaken als mensen op 8 kilometer afstand klagen over het geluid. Dat is echt zwaar ruk aan wonen in Amsterdam, zeker gezien het feit dat het de gemeentelijke politiek geen donder kan schelen wat er met de natuur in Amsterdam gebeurt. It’s all about the money, ook voor Groen Links en Partij voor de Dieren. Over de drukte in het centrum van Amsterdam kan ik kort zijn; vrijwel iedere inwoner van Amsterdam mijdt bepaalde delen van het centrum als de pest. En eerlijk is eerlijk, wat hebben we ook te zoeken bij alle wafelwinkels, bloembollenkramen en souvenirellendeverkopers?

Mooiste plekje van Amsterdam

Bovengenoemde nadelen zijn in combinatie met de torenhoge huizenprijzen voor veel mensen reden Amsterdam te verlaten. Voor ons voorlopig nog niet, want buiten het festivalseizoen woon ik op het mooiste plekje van Amsterdam. In het groen,  aan de rand van het Gaasperpark en de Gaasperplas. De konijnen huppelen hier rond en het park huisvest veel verschillende plant- en diersoorten. Supermooi!

Mijn thuis; mijn appartement

De ligging en indeling van mijn appartement zijn voor mij perfect! De woonkamer met keuken en inpandig balkon op het zuiden, de slaapkamers op het noorden. Badkamer en wc liggen tussenin. De gang is lang en smal, prima, want daar gaan we toch niet zitten. En die zonnige en lichte huiskamer, keuken en balkon zijn mijn allergrootste woongenot ooit. Dat licht, heerlijk! En jawel, in de zomer kan het heel warm worden, zo had ik vorig jaar 32 graden op mijn tellertje. Voordeel van een huis dat snel warm wordt, is dat het hier nooit koud wordt… De laagste temperatuur die ik hier gemeten heb is 17 graden. Zonder verwarming aan hè? Scheelt een hoop stookkosten, afgelopen jaar verbruikten we maar 350 kuub gas (we koken ook op gas). Voordeel van slaapkamers op het noorden, is dat de temperatuur daar een stuk lager is dan aan de zuidzijde en dat de slaapkamer altijd lekker koel is. Ook in de zomer is de slaapkamer niet bloedheet. Ideaal!

Op de zevende

Wat ik hier zo leuk vind, is dat we op de zevende verdieping wonen en dat is best hoog. En mooi! Ik kijk prachtig uit over bomen, in de wintermaanden zie ik de Gaasperplas liggen, zo gaaf! In de zomer is het begroeid en verdwijnt de plas uit het zicht. Ik zie hordes vogels en vleermuizen langsvliegen en de wolken en luchten zijn hier ongekend mooi. Dat wonen op hoogte zo  leuk zou zijn, wist ik niet, maar ik zou niet anders meer willen! Bijkomend voordeel; er is geen galerij en we delen met maar 3 huishoudens per verdieping  ‘de gang’, dus er kan niemand langs mijn huis of ramen lopen.

Groot genoeg

Mijn appartement is 80 m2 met drie slaapkamers. Voor ons is dit groot genoeg. We hebben meer dan genoeg ruimte en ervaren nooit ruimtegebrek. Een groot voordeel van een huis zonder kelder en zolder, vind ik dat je veel minder troep bewaart voor ooit voor het geval dat. Dat doe ik dus niet.Ook koop  ik veel minder nieuwe spullen, omdat ik een hekel heb aan volgestouwde kamers en kasten. Voordat ik iets nieuws koop, overweeg ik goed of dat product de ruimte die het inneemt wel waard is. Mijn slaapkamer is klein. Een groot bed (180 x 220) en  twee lage kastjes en dan is ie vol. Er is wel een heel praktische grote bergkast waar we dingen als koffers en de kerstboom bewaren. We hebben een grote kledingkast in de werkkamer en daar bewaren we al onze kleding (zowel zomer- als winterkleding) en schoenen.

Inpandig balkon

Een inpandig balkon is één groot feest! Echt waar, het balkon is niet groot, zeg 3 x 3, maar wat een verrijking van mijn leven! Je kunt hier bijna het hele jaar door buiten zitten. Ik zat er in februari. Zonder jas. En zonder terrasverwarming of wat daarop lijkt. Uit de wind en in de zon zit je hier heerlijk. Ook kun je buiten zitten als het regent. ’s Zomers heb ik de zon ‘s morgens vroeg op mijn balkon, ik ♥ ervan. Aan het einde van de middag vertrekt de zon naar de buren (we delen de zon eerlijk, zo zijn we) en kunnen wij lekker uit de zon buiten eten.

Hier ben ik thuis

Dit is mijn veilige plekje op de wereld. Hier ben ik helemaal thuis!

 

Meer gezellige blogs

Sharing is caring!