Woorden die je eigenlijk niet moet gebruiken

Woorden die je eigenlijk niet moet gebruiken

door | Mindset

Er zijn van die woorden die je eigenlijk niet zou moeten gebruiken. De reden; ze leiden je om de tuin. Zorgen ervoor dat je dingen tegenstrijdig doet dan hoe je ze wilde doen. Deze woorden leiden je af van je doel. Bedotten je. Nemen je hoofd in de maling. Veranderen je mindset. Je stemming. Beïnvloeden je humeur. En ze veranderen je hersenen in een onwillige brei waarop je zelf geen invloed hebt. Ja doei, ouwe koei, dat laten we natuurlijk niet gebeuren!

Woorden die je eigenlijk moet vermijden

En nee, maak je geen zorgen, dit wordt geen blog over taal, spelling en grammatica. Dit is wel een blog over woorden of liever gezegd over woordkeuze.

What’s in a word?

Hoe belangrijk is woordkeuze eigenlijk? Woorden eten toch niet mee? Niet al te druk over maken, toch? En inderdaad, woorden eten niet mee, dat scheelt zeker. Ik maak me ook niet druk over mijn eigen woordkeuze, maar ik let er wel op en ik vervang woorden door andere als die positiever zijn. Dat doe ik trouwens heel bewust, hoewel het op den duur ook gewoonte wordt bepaalde woorden wel en andere juist niet te gebruiken. Oefening baart kunst. Woordkeuze is namelijk ontzettend, onvoorstelbaar en ongekend belangrijk! In dit blog laat ik je zien waarom.

Woorden die je eigenlijk moet vermijden

Dit zijn ze, de woorden die je bij voorkeur niet (al te vaak) gebruikt:
– Maar.
– Eigenlijk.
– Moeten.
– Even.

Maar

Het woord maar is het ultieme excuustruuswoord, kijk maar:
– Je wilt wel gezond eten, maar…
– Ik zou vanavond echt naar de sportschool gaan, maar…
– Je had je voorgenomen vandaag vroeg op te staan, maar…

Het woord maar wordt meestal gebruikt bij een excuus. En als je iets echt wilt doen, heb je natuurlijk helemaal geen excuus nodig. En het woord maar dus ook niet!

Eigenlijk

Het woord eigenlijk is excuustruuswoord nummer 2, dat zie je gelijk:
– Eigenlijk moet ik mijn huis schoonmaken.
– Ik zou eigenlijk vroeg naar bed gaan.
– Eigenlijk heb ik geen geld voor nieuwe kleren.

Ook hier zie je overduidelijk dat het woord eigenlijk inhoudt dat je iets doet wat je eigenlijk niet wilt. Of juist wat je wel wilt, maar eigenlijk niet zou moeten doen. Het woord eigenlijk hoef je dus eigenlijk helemaal niet meer te gebruiken!

Moeten

Van het woord moeten gaan heel veel mensen acuut in de steigers. Je moet dit, je moet dat. En geloof me, niemand wordt vrolijk van al dat moeten. Iets mogen of willen klinkt een heel stuk vriendelijker dan iets moeten. Ook voor en in je eigen oren. Daarom; schrap moeten vandaag nog uit je vocabulaire!

Even

Dit is ook zo’n woord. Het heeft mij persoonlijk oneindig vaak in de problemen gebracht. Even de kelder opruimen. Ik ga even kleding uitzoeken. Nog even snel de ramen zemen. Even is een bagatelliseerwoord. Het zorgt ervoor dat je je eigen activiteiten (en daarmee eigenlijk jezelf) kleineert. Kijk, als je nou zegt ‘ik ga nog even lezen’ of ‘ik ga even lekker naar de stad’ dan is het gebruik van het woord even prima. Bij plezierige en leuke dingen is het prima dat even veel langer duurt dan even… Dat maakt het leven leuk! Maar, (daar is ie weer, hi, hi) bij dingen die je even snel tussendoor zou doen, maar die je ongemerkt koude rillingen bezorgen, je strotje dichtknijpen, waarvan je stresshormonen op hol slaan en/of waardoor je heel chagrijnig wordt omdat ze veel en veel langer duren dan je dacht, is het woord even een woord om te vermijden!

Psychologische wartaal

De reden dat je dergelijke woorden beter niet al te vaak kunt gebruiken, is dat ze zorgen voor chaos in je hoofd. Feitelijk voor psychische wartaal. Ze leiden je om de tuin. Zorgen ervoor dat je dingen tegenstrijdig doet dan hoe je ze wilde doen. Deze woorden leiden je af van je doel. Bedotten je. Nemen je hoofd in de maling. Veranderen je mindset. Je stemming. Beïnvloeden je humeur. En ze veranderen je hersenen in een onwillige brei waarop je zelf geen invloed hebt. En toevallig heb je dat wel!

Psychologisch effect

De woorden maar, eigenlijk, moeten en even zorgen vaak voor een minder positief psychologisch effect. Of zelfs negatief. En dat willen we niet! Natuurlijk is het onmogelijk om deze woorden nooit meer te gebruiken, dat zou je ook niet moeten willen. Wat je wel kunt doen, is je bewust worden van de woorden die je gebruikt. Van de taal die je spreekt. Van de boodschappen die je hiermee uitzendt. En dat is een zin om nog een keer te lezen en goed tot je te laten doordringen. Wees je bewust van de boodschappen die je uitzendt.

Lets be positive!

Een positief  leven leiden? Positief communiceren, boodschappen uitzenden (ook naar het universum!) en meer positiviteit aantrekken in je leven? Let op je taalgebruik en kies ervoor om de woorden maar, eigenlijk, moeten en even zo min mogelijk te gebruiken!

15 Tips voor minder stress

Stress is gelukskiller nummer één. Stress maakt ongelukkig, ziek en nog vet ook en dan bedoel ik niet vet gelukkig… Toch ervaren we allemaal stress in ons leven, lekker dan! Wil je meer geluk in je leven? Zorg voor minder stress. Hoe? Nou, zo! Download hier 15 Tips voor minder stress en ontvang wekelijks inspirerende tips voor een nog leuker leven.

Social media

Sharing is caring!