Zelf zuurkool maken

Zelf zuurkool maken

door | Recept

Zelf zuurkool maken is knettergezond, want zonder conserveringsmiddelen en suiker. Door het fermentatieproces ontstaan probiotica die goed zijn voor je spijsvertering. En daarnaast is zelf zuurkool maken hartstikke leuk!

Zoveel lekkerder

Zelf zuurkool maken is leuk! Zelfgemaakte zuurkool is echt veel lekkerder dan supermarktzuurkool uit een zakje; die bevat vaak conserveringsmiddelen en suiker, totaal onnodig. Om de iedereen bekende smoesjes uuuh redenen te druk, geen tijd, geen zin en je kunt het kopen voor een habbekrats, kochten wij de afgelopen jaren zuurkool. Tot nu! Want zelfgemaakte zuurkool is zoveel lekkerder en kost feitelijk zo weinig moeite dat wij het vanaf nu weer zelf maken.

Je hebt nodig

* Witte kool; wij gebruikten zes biologische.
* 15 gram zout per kilo witte kool. Let op! Gebruik geen zout met jodium; dat verstoort het fermentatieproces.

Keukengerei

* Zuurkoolpot van glas of geglazuurd keramiek.
* Koolschaaf, mandoline of keukenmachine.
* Stamper.
* Steen.

Zo maak je zelf zuurkool

Was de kool niet!

* Haal de buitenste bladeren van de witte kool zodat de kool schoon is.

* Leg grote koolbladeren apart. Je hebt ze later nodig.

* Snijd de kool in stukken en verwijder harde stronken en kernen.

* Schaaf de kool in fijne slierten. Wij doen dat met een koolschaaf.

* Strooi een dun laagje zout op de bodem van de, goed schoongemaakte, zuurkoolpot.

* Voeg een laagje geschaafde kool toe.

* Voeg om en om een laagje geschaafde kool en zout toe. Let op dat je niet teveel zout gebruikt! 15 gram per kilo kool is genoeg.

* Stamp de lagen regelmatig aan met de stamper. Door het stampen komt er vocht vrij uit de kool. Dat is goed!

* Als alle kool in de pot zit en je hebt goed aangestampt, staat er een laagje vocht op de zuurkool. Staat de zuurkool niet helemaal onder het vocht? Voeg dan water toe totdat de kool onder staat.

* Dek de zuurkool af met de grote koolbladeren die je apart hebt gehouden.

* Leg daarop de zuurkoolstenen of als je die niet hebt een bord met een in plastic verpakte steen.

* Doe het deksel op de pot en vul het waterslot met water. Zorg er tijdens het hele proces voor dat het waterslot gevuld is met water. Heb je geen deksel met waterslot, dek je zuurkoolpot dan goed af met een plastic zak.

* Laat de zuurkoolpot een paar dagen in de huiskamer staan om het gistingsproces op gang te brengen.

* Na drie dagen verplaats je de pot naar een koele en donkere plek, bijvoorbeeld je kelder. Controleer regelmatig of er nog genoeg water in de pot zit.

* Schep na circa twee weken een laagje schimmel van het water en herhaal dit tot er geen schimmelvorming meer is.

* Proef na ongeveer zes weken. Lekker he?

* Sluit de zuurkoolpot steeds goed luchtdicht af. Je kunt de zuurkool ongeveer een jaar bewaren. 

*Pak wat rauwe zuurkool uit de pot. Ga zitten, doe je ogen dicht, proef en geniet van de allerlekkerste zuurkool ooit!

Eet smakelijk! 

Social media

Sharing is caring!