Zo krijg je meer rust in je leven

Zo krijg je meer rust in je leven

door | Geluk, Gezondheid, Lifestyle

Meer rust in het leven, wie wil het niet? Met deze stappen is het mij gelukt mijn leven stukken rustiger en relaxter te maken. En als ik het kan, kun jij het ook!

Verlangen naar een rustig leven

Nog maar heel kort geleden had ik een veel te druk en propvol leven  In mijn verlangen naar een rustig leven gooide ik het roer drastisch om en het lukte me om mijn leven te vereenvoudigen en daardoor meer rust te krijgen. Inmiddels leef ik alweer een paar jaar mijn huidige leven; ik heb een eigen bedrijf, reis zoveel mogelijk, doe aan krachttraining en yoga, ga vaak en veel weg, studeer en heb een best aardig druk sociaal leven. Druk? Ja en nee. Ja, want ik doe veel dingen en nee, want ik ervaar geen druk. Doordat ik mijn eigen (onderstaande) tips nog steeds en consequent volg, ervaar ik nauwelijks negatieve stress in mijn leven, maar rust. En zo krijg je echt meer rust in je leven! 

Zo krijg je meer rust in je leven

1. Wil minder
Een rustig leven begint met minder willen. Minder dingen willen doen. Wat zou je willen doen als geld geen rol zou spelen? Hoe zou je je leven willen inrichten? Wat zou je blijven doen en wat juist niet? Geld is vaak het grootste excuus om dingen wel of juist niet te doen. Voor veel dingen is minder geld nodig dan je denkt, zeker als je flexibel bent en kijkt naar de mogelijkheden en alternatieven. Waarschijnlijk weet je heel goed wat je wel en niet wilt in je leven. Bekijk welke dingen je zou kunnen uitbesteden (huishoudelijke hulp, glazenwasser, iemand die je was strijkt, financiële taken, aangifte inkomstenbelasting). Misschien wil je minder werken? Of juist meer, maar moet je in dat geval kinderopvang regelen? Kijk goed naar wat jij wilt. En weet; alle antwoorden op alle levensvragen vind je… in jezelf.

2. Maak keuzes
Als je weet wat je wel en niet wilt, kun je je richten op kiezen. Welke bezigheden blijf je doen en welke vallen af? Keuzes maken is essentieel voor meer rust. Realiseer je dat als je je leven nu te druk en vol vindt, je niet alles zelf kunt blijven doen. En nee, je kunt ook niet meer gaan doen dan je nu al doet. Wik en weeg. Maak kosten-batenanalyses. Vergelijk. Bekijk alternatieven. Maak voor mijn part ruzie met je partner om jouw standpunt duidelijk te maken. Maar doe iets! Ga actief aan de slag om jouw te drukke leven rustiger te maken. En vooral; maak keuzes!

3. Accepteer
Accepteer de consequenties van je keuzes. Als je minder gaat werken, ontvang je minder salaris, maar heb je meer vrije tijd. Als je gaat volleyballen, kun je niet tegelijkertijd de wc soppen. Wanneer je partner voor de kinderen zorgt, eten ze misschien niet altijd wat jij verantwoord vindt. Als iemand anders je huis schoonmaakt, is het misschien niet zo schoon als wanneer je het zelf doet. Ga je meer uren werken, dan haalt iemand anders de kinderen uit school. Keuzes hebben consequenties. Sommige zul je prettig vinden en andere niet, daaraan ontkom je niet. Als je je verzet tegen nadelige gevolgen, creëer je meer onrust in je leven en dat is nou net niet de bedoeling. Door de gevolgen van je keuzes te accepteren, schep je rust. Rust in je hoofd. En rust in je leven.

4. Laat los
Na het accepteren van de gevolgen van je keuzes, laat je de boel lekker de boel. Loslaten dus die handel! Voor mij betekent loslaten vertrouwen hebben. Vertrouwen hebben dat het goed komt en ook nu al goed is. Niet krampachtig vasthouden aan het perfectionistische idee dat je huishouden altijd piekfijn in orde moet zijn. Dat je kinderen iedere avond verantwoord moeten eten. Dat je nooit meer iets vergeet. Het perfecte leven bestaat niet; laat het los.

5. Stuur bij
Je verandert en je leven verandert. Continu. Het leven is nu eenmaal een doorlopend veranderingsproces. Daaraan verander je niets… De kinderen krijgen andere schooltijden, je adopteert een hond, doet je auto de deur uit, bent zwanger van je eerste, hebt je aangemeld als luizenmoeder, gaat scheiden, begint met een nieuwe baan en zo zijn er nog veel meer grote en kleine veranderingen, ook in jouw leven. Het leven is geen statische toestand, maar een brok dynamiek! Daarom is het belangrijk en superleuk om je plannen in het leven regelmatig bij te sturen. Jouw keuzes van vier jaar geleden kunnen heel anders zijn dan je huidige. Heel normaal en heel begrijpelijk. Kijk regelmatig naar je huidige leven en stuur bij, daar waar jij dat nodig vindt.

6. Relativeer
Blijf relativeren. Want zelfs als je alles in je leven strak organiseert en regelt, gebeuren er onverwachte dingen. Zo is het leven nu eenmaal. We zijn allemaal weleens heel erg moe. Zitten allemaal weleens niet lekker in ons vel. Voelen ons allemaal weleens een beetje depri, boos of energieloos. Geeft niks, zolang dit niet te lang duurt. Belangrijk als het leven even niet loopt zoals je hoopt; relativeer. Natuurlijk is het niet leuk als je je abonnement op dat tijdschrift vergeten bent op te zeggen en het nu automatisch verlengd wordt. Echt vervelend dat je zoon weer zijn gymbroek verloren is. Je dochter haar kamer echt nooit opruimt. Je partner een bekeuring voor te hard rijden gekregen heeft. Maar dit zijn allemaal dingen die niet het einde van de wereld betekenen. Niemand gaat er dood van. Het zijn dingen die gebeuren. Die bij het leven horen. Dus daarom; relativeer!

Van hysterische drukte naar rust

Door het volgen van deze zes stappen en ze consequent te blijven herhalen *tip!* liet ik een overvol geplempt leven vol onrust, chaos en drukte achter me en creëerde mijn huidige leven. En nee, ook mijn leven is niet perfect en ja, het is druk, maar ik wil ook dat het druk is. En ondanks de drukte is mijn leven helemaal in balans. En om dat zo te houden, volg ik mijn eigen actieplan nog zeer regelmatig. Hopelijk heb jij er ook iets aan!

Lekker chill

Hoi! Ik ben Jolanda Toet, leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Op dit blog deel ik altijd lekkere, nooit saaie, vaak gezonde en soms minder gezonde recepten met je. Het leven is te kort om niet lekker te eten! Mijn recepten zijn glutenvrij, maar ook zeer geschikt en lekker voor mensen die wel gluten eten. Naast recepten vind je hier blogartikelen over voeding (food), lifestyle en reizen (travel). Ik wens je heel veel lees- en kijkplezier! Heb je vragen? Stuur een
e-mail naar info@jolandatoet.nl.

Leuk om je ook hier te ontmoeten!

Vond je dit blog leuk, grappig, interessant of mooi? Heb je vragen? Laat het me weten op
Facebook en Instagram
en/of pin op Pinterest.
Superlief als je dit blog wilt delen!

Sharing is caring!