Zo logisch is biologisch

Zo logisch is biologisch

door | Geluk, Gezondheid, Lifestyle

Toen ik mij jaren geleden verdiepte in gezonde voeding schrok ik me echt te pletter over wat we gewoon zijn gaan vinden in de voedingsmiddelenindustrie. Ik verdiepte me in hoe het anders kan. Dit blog is geen pleidooi tegen het eten van vlees, je kunt gewoon meelezen, ook als je vlees eet!

Idealistische, maar kinderlijke belevingswereld

Ik heb een erg idealistisch beeld van het boerderij- en tuindersleven in Nederland vrees ik. Varkens die lekker door de modder ploegen, onbespoten groenten en fruit telen zoals ik een paar jaar geleden zelf deed in mijn moestuin, kippen die buiten rondrennen en kalfjes die o zo schattig bij hun moeder drinken. Mijn belevingswereld is een behoorlijk kinderlijke wereld met gezellige boerderijdieren en onbespoten tomaten als uit kinderboekjes en van die leuke houten puzzels. Helaas is de realiteit heel anders…

Vee-industrie

Natuurlijk weet ik al erg lang dat dieren in de bio-industrie een rotleven hebben. Bio-industrie wordt tegenwoordig ook aangeduid met de term vee-industrie. In ben voorstander van het woord vee-industrie, omdat zo de mogelijke verwarring over het woord bio (bios betekent leven) hopelijk verdwijnt. Biologisch is namelijk iets volledig anders dan bio-industrie. Vee-industrie is net als het klinkt; dieronwaardig, dieronterend, industrie, alles draait om geld en hierdoor zijn dieren in de vee-industrie verworden tot ‘producten’ die ongezond, dier- en mensonterend zijn.

Een rotleven

Dieren in de vee-industrie leiden een rotleven, dat is zeker en dat is duidelijk. En even voor de goede orde; vrijwel al het vlees, eieren, melk en zuivel dat niet biologisch of biodynamisch (hierover een andere keer meer) is, is vee-industrie (enkele uitzonderingen daargelaten). Alle keurmerken, ‘beter leven-sterretjes’ en andere green washing-marketing ten spijt. Want de flopkip die die plofkip vervangt, is nog steeds hartstikke vee-industrie. Wil jij vlees eten van zieke, ongezonde en ongelukkige dieren die allerlei enge antibioticia toegediend krijgen die jij daardoor ook binnenkrijgt? Ik niet.

Kernwaarden over dieren

Jaren geleden zette ik een aantal voor mij belangrijke kernwaarden over dieren (vee) op een rijtje:

* Dieren hebben genoeg bewegingsruimte en zitten niet vastgeketend.
* Dieren kunnen naar buiten.
* Dieren hebben recht op daglicht.
* Dieren hebben een ondergrond van hooi, stro of ander prettig en diervriendelijk materiaal onder hun poten/voeten en/of om op te liggen.
* Dieren krijgen geen preventieve antibiotica en andere medicamenten toegediend.
* Jonge dieren drinken bij hun moeder (moedermelk) en blijven in de buurt van hun moeder die voor ze zorgt.
* Jonge dieren blijven net zolang bij hun moeder als in de natuur.
* Varkens hebben van die leuke krulstaarten (deze worden niet gecoupeerd of grof afgeknipt).
* Varkens leven in groepen en staan niet opgehokt in een klein hokje waarin ze zich niet kunnen bewegen.
* Varkens leven niet in vieze, stinkende megastallen.
* Kippen hebben snavels (deze worden niet gekapt).
* Kippen mogen langzaam groeien zodat ze sterk en gezond zijn.
* Kippen mogen vrij rondlopen waar ze zelf willen.
* Koeien produceren een natuurlijke hoeveelheid melk (en niet zo veel mogelijk), zodat ze sterk en gezond zijn.
* Koeien eten gras en geen krachtvoer of mais.
* Koeien hebben horens die niet mogen worden afgezaagd.
* Koeien zijn geen melk- of vleesmachines, maar levende wezens met gevoel.
* Als kalfjes 14 dagen oud zijn, krijgen ze naast moedermelk ook ruwvoer, dat ervoor zorgt dat de overgang van vloeibaar naar vast voedsel soepeler verloopt.
* Bij kalfjes wordt geen bloedarmoede veroorzaakt, alleen maar om het vlees lichter te kleuren. Bizar toch dat bij kalfjes bloedarmoede wordt veroorzaakt, alleen maar omdat het vlees dan lichter van kleur (blanker) is? Ik zie al voor me dat lekker licht mode wordt bij de mens en je bewust je kinderen bloedarmoede laat krijgen om hen er maar ‘lekker’ uit te laten zien. Pure mishandeling als je het mij vraagt en dat geldt ook voor kalfjes!

Mocht je denken dat vee in Nederland leeft volgens bovenstaande waarden, dan heb je het mis! Dieren in de vee-industrie leven in Nederland zonder deze, toch echt niet overdreven knuffelige, waarden… Vreselijk toch?

Groenten en fruit

Groenten leiden geen rotleven, althans daar ga ik gemakshalve vanuit. Maar regulier geteelde en gekweekte groenten en fruit kunnen ons mensen wel degelijk een rotleven bezorgen. Want even serieus; het kan toch niet gezond zijn om bestrijdingsmiddelen te eten of drinken? Bestrijdingsmiddelen zijn om de een of andere rare reden altijd veilig volgens overheden, maar waarom vernietigen ze dan planten, onkruiden en niet te vergeten de volledige bijen- en insectenwereld? Omdat ze zo lekker gezond en schadeloos zijn? Opmerkelijk is dat als je googelt op termen als pesticiden en pesticidencoacktail, je heel veel artikelen te zien krijgt waarin wordt beweerd dat dergelijke chemicaliën niet ongezond zijn.

Je geld of je leven?

Wetenschappers tonen steeds vaker de relatie aan tussen pesticiden en autisme, dementie, Alzheimer en Parkinson. Ook bestaat er een aangetoonde relatie tussen alochol- en vleesconsumptie en een verhoogd risico op verschillende soorten kanker. De vraag hierbij lijkt niet te zijn of je aan de beurt komt, maar wanneer. En het klinkt superlullig, maar de farmaceutische industrie leeft van jouw medicijngebruik en heeft er belang bij dat jij niet kerngezond en topfit bent. In zowel de voedingmiddelenindustrie als de farmaceutische industrie gaat het om je geld en zeker niet om je leven.

Jij bent de baas!

Gelukkig ben en blijf jij de baas over je eigen leven. En gelukkig kun je je eigen gezondheid positief beïnvloeden. Met gezonde voeding kun je echt verschil maken in hoe je je voelt. En nee, ik beweer niet dat het je ‘eigen dikke, stomme schuld’ is als je ziek wordt. Ik ben zelf hartpatiënt… Maar ik doe er wel heel veel aan om zo gezond, fit en energiek mogelijk te zijn en blijven. Daarvoor ben je nooit te oud en daarvoor is het nooit te laat!

De ommekeer; vergiftigd op de fiets

Martin en ik kopen alleen nog biologische aardappelen sinds de dag dat we jaren geleden in Dordrecht langs een aardappelveld fietsten dat net besproeid werd. We vielen bijna letterlijk van onze fietsen af; doorfietsen was geen optie. We moesten stoppen en afstappen en met rode ogen, tranen over onze wangen, benauwd en bijna niet in staat om te praten wachten tot de sproeinevelmachineterreurtractor weg was. We keken elkaar aan en wisten; wij kopen nooit meer niet-biologische aardappelen! Tot op de dag van vandaag doen we dat ook niet, hoe duur biologische aardappelen ook zijn. Ze zijn nooit duur genoeg om onze gezondheid (welzijn en welbevinden) te beschermen in plaats van aan te tasten en vernietigen. Dat moment daar in Dordrecht, snakkend naar adem door gif, doodordinair gif!, besloot ik dat het anders moest, dat wij veel meer biologisch zouden gaan eten. En jawel, dat doen we nog steeds!

Daarom is biologisch logisch

Toen ik mijn kernwaarden over dieren had geformuleerd, was het mij duidelijk. Toen ik daar stond met mijn rode ogen, betraande wangen en aangetaste luchtwegen op die boerenlandweg in Dordrecht was het mij duidelijk; Biologisch is voor mij heel logisch!

Meer lezen?