Zo logisch is biologisch

Zo logisch is biologisch

door | Food

Ik eet overwegend biologisch. Dat doe ik vanuit persoonlijke overtuigingen en opvattingen over wat gezonde voeding inhoudt. Graag neem ik je vandaag mee op mijn reis waar gezonde voeding en biologische producten hand in hand met elkaar gaan en zorgen voor meer welzijn, welbevinden, gezondheid en rijkdom in mijn leven.

 

Idealistische, maar kinderlijke belevingswereld

Ik heb een erg idealistisch beeld van het boerderij- en tuindersleven in Nederland vrees ik. Varkens die lekker door de modder ploegen, onbespoten groenten en fruit telen zoals ik een paar jaar geleden zelf deed in mijn moestuin, kippen die buiten rondrennen en kalfjes die o zo schattig bij hun moeder drinken. Mijn belevingswereld is een behoorlijk kinderlijke wereld met gezellige boerderijdieren en onbespoten tomaten als uit kinderboekjes en van die leuke houten puzzels. Helaas is de realiteit heel anders…

Vee-industrie

Natuurlijk weet ik al erg lang dat dieren in de bioindustrie een rotleven hebben. Bioindustrie wordt tegenwoordig ook aangeduid met de term vee-industrie. In ben voorstander van het woord vee-industrie, omdat zo de mogelijke verwarring over het woord bio (bios betekent leven) hopelijk verdwijnt. Biologisch is namelijk iets volledig anders dan bioindustrie… Vee-industrie is net als het klinkt; dieronwaardig, dieronterend, industrie, alles draait om geld en hierdoor zijn producten uit de vee-industrie verworden tot ‘producten’ die in mijn optiek ongezond, dier- en mensonterend zijn.

Een rotleven

Dieren in de vee-industrie leiden een rotleven, dat is zeker en dat is duidelijk. En even voor de goede orde; vrijwel al het vlees, eieren, melk en zuivel dat niet biologisch of biodynamisch (hierover een andere keer meer) is, is vee-industrie (enkele uitzonderingen daargelaten). Alle keurmerken, ‘beter leven-sterretjes’ en andere green washing-marketing ten spijt. Want de flopkip die die plofkip vervangt, is nog steeds hartstikke vee-industrie. Wil jij vlees eten van zieke, ongezonde en ongelukkige dieren? Ik niet.

Kernwaarden over dieren

Jaren geleden zette ik een aantal voor mij belangrijke kernwaarden over dieren (vee) op een rijtje:

* Dieren hebben genoeg bewegingsruimte en zitten niet vastgeketend.
* Dieren kunnen naar buiten.
* Dieren hebben recht op daglicht.
* Dieren hebben een ondergrond van hooi, stro of ander prettig en diervriendelijk materiaal onder hun poten/voeten en/of om op te liggen.
* Dieren krijgen geen preventieve antibiotica en andere medicamenten toegediend.
* Jonge dieren drinken bij hun moeder (moedermelk) en blijven in de buurt van hun moeder die voor ze zorgt.
* Jonge dieren blijven net zolang bij hun moeder als in de natuur.
* Varkens hebben van die leuke krulstaarten (deze worden niet gecoupeerd of grof afgeknipt).
* Varkens leven in groepen en staan niet opgehokt in een klein hokje waarin ze zich niet kunnen bewegen.
* Varkens leven niet in vieze, stinkende megastallen.
* Kippen hebben snavels (deze worden niet gekapt).
* Kippen mogen langzaam groeien zodat ze sterk en gezond zijn.
* Kippen mogen vrij rondlopen waar ze zelf willen.
*Koeien produceren een natuurlijke hoeveelheid melk (en niet zo veel mogelijk), zodat ze sterk en gezond zijn.
* Koeien eten gras en geen krachtvoer of mais.
* Koeien hebben horens die niet mogen worden afgezaagd.
* Koeien zijn geen melk- of vleesmachines, maar levende wezens met gevoel.
* Als kalfjes 14 dagen oud zijn, krijgen ze naast moedermelk ook ruwvoer, dat ervoor zorgt dat de overgang van vloeibaar naar vast voedsel soepeler verloopt.
* Bij kalfjes wordt geen bloedarmoede veroorzaakt, alleen maar om het vlees lichter te kleuren. Bizar toch dat bij kalfjes bloedarmoede wordt veroorzaakt, alleen maar omdat het vlees dan lichter van kleur (blanker) is? Ik zie al voor me dat lekker licht mode wordt bij de mens en je bewust je kinderen bloedarmoede laat krijgen om hen er maar ‘lekker’ uit te laten zien. Pure mishandeling als je het mij vraagt en dat geldt ook voor kalfjes!

Mocht je denken dat vee in Nederland leeft volgens bovenstaande waarden, dan heb je het mis! Dieren in de vee-industrie leven in Nederland zonder deze waarden… Vreselijk toch?

Groenten en fruit

Groenten leiden geen rotleven, althans daar ga ik gemakshalve vanuit… Maar regulier geteelde en gekweekte groenten en fruit kunnen ons mensen wel degelijk een rotleven bezorgen. Want even serieus; het kan toch niet gezond zijn om bestrijdingsmiddelen te eten of drinken? Bestrijdingsmiddelen zijn om de een of andere rare reden altijd veilig volgens overheden, maar waarom vernietigen ze dan planten, onkruiden en niet te vergeten de volledige bijen- en insectenwereld? Omdat ze zo lekker gezond en schadeloos zijn? En hoe verklaar je dan het gebruik van Monsanto-verdelgingsmiddelen bij de teelt van soja (tofu) waarbij alles gedood wordt, behalve de soja? Bovendien; als iemand je een glas verdelgingsmiddel aanbiedt om op te drinken, weiger je voor 99% zeker. Waarom eten we dan wel massaal zwaar vergiftigde aardappelen, citroenen en tomaten? Te raar toch?

De ommekeer; vergiftigd op de fiets

Martin en ik kopen alleen nog biologische aardappelen sinds de dag dat we jaren geleden in Dordrecht langs een aardappelveld fietsten dat net besproeid werd. We vielen bijna letterlijk van onze fietsen af; doorfietsen was geen optie. We moesten stoppen en afstappen en met rode ogen, tranen over onze wangen, benauwd en bijna niet in staat om te praten wachten tot de sproeinevelmachineterreurtractor weg was. We keken elkaar aan en wisten; wij kopen nooit meer niet-biologische aardappelen! Tot op de dag van vandaag doen we dat ook niet, hoe duur biologische aardappelen ook zijn. Ze zijn nooit duur genoeg om onze gezondheid (welzijn en welbevinden) te beschermen in plaats van aan te tasten en vernietigen. Dat moment daar in Dordrecht, snakkend naar adem door gif, doodordinair gif!, besloot ik dat het anders moest, dat wij veel meer biologisch zouden gaan eten. En jawel, dat doen we nog steeds!

Toen ik mijn kernwaarden over dieren had geformuleerd, was het mij duidelijk. Toen ik daar stond met mijn rode ogen, betraande wangen en aangetaste luchtwegen op die boerenlandweg in Dordrecht was het mij duidelijk; Biologisch is voor mij heel logisch!

Over biodynamisch, dierenwelzijn, kosten van biologische voeding, gezondheid en verkoopadressen ongetwijfeld op een later tijdstip meer in dit theater. Wordt vervolgd! 

Meer over voeding en gezondheid

Sharing is caring!